8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’ne katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 17 kadın hakkında “cumhurbaşkanına hakaret” ve “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma” suçlamalarıyla dava açıldı.

İlk duruşma 1 Mart 2022 saat 09.45’te Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde, İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.

İstanbul-Sıraselviler’de 8 Mart 2021’de düzenlenen 19. Feminist Gece Yürüyüşü’ne on binlerce kişi katılmıştı. 10 Mart’ı 11 Mart’a bağlayan gece 12 kadın, yürüyüşe katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınmış, hakkında yakalama kararı olan beş kadın ise kendileri adliyeye gelip ifade vermişti.

Yaklaşık 22 saatlik gözaltı sürecinin ardından kadınlar adli kontrol kararı ile serbest bırakılmıştı.

ZIPLAMAK SUÇLAMA KONUSU OLDU

Cumhuriyet Savcısı Onur Yılmaz’ın hazırladığı iddianamede, yürüyüşün ardından grupların “müdahale edilmeden” ve “olaysız” dağıldıkları belirtildi. Soruşturma, eylemde atılan sloganlar üzerine başlatıldı:

“Kimlikleri tespit edilen şahısların ‘Tayyip kaç kaç kaç kadınlar geliyor’ ve ‘Zıpla zıpla zıplamayan Tayyip’tir’ şeklinde slogan attıklarının tespit edildiğinin belirtilmesi üzerine cumhurbaşkanına hakaret ve 2911 sayılı yasaya muhalefet suçlarına ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma işlemlerine başlanılmıştır.”

Gözaltı sürecinde sunulan emniyet tutanaklarında, slogan atıldığına dayanak olarak “zıplamak” gösterildi ve “Kişinin grup ile birlikte bir düzen içerisinde hareket ettiği ve Tayyip kaç kaç kaç kadınlar geliyor, zıpla zıpla zıplayamayan Tayyip’tir şeklinde slogan atan grup içerisinde olup atılan slogan ritmine göre hareket ettiği/zıpladığı görülmektedir” ifadeleri yer aldı.

Bu ifadeler iddianameye de yansıdı. “Bulundukları grup ile birlikte bir düzen içerisinde hareket ettiği ‘Tayyip kaç kaç kaç kadınlar geliyor’ şeklinde slogan attığı ve slogan ritmine göre zıpladığının tespit edildiği” cümlesine yer verilen iddianameye yansıyan savunmalarda ise kadınlar, suçlamaları kabul etmediklerini belirtti.

Savcı, “kolluk kuvvetlerinin anonsuna karşın dağılmadığı ve slogan atmaya devam edildiğini” öne sürerek “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma” suçunun işlendiğini iddia etti. Söz konusu madde bir yıl altı aydan üç yıla kadar hapis cezasını öngörüyor.

Yöneltilen bir başka suçlama olan cumhurbaşkanına hakaret suçlamasına ise “Tayyip kaç kaç kaç kadınlar geliyor” ve ”Zıpla zıpla zıplamayan Tayyip’tir” sloganları gerekçe gösterildi. İddianamede sloganlar “eleştiri hakkı ve ifade özgürlüğü kapsamını aşan, cumhurbaşkanının onur, şeref ve saygınlığını zedeleyen nitelikte olduğu” şeklinde değerlendirildi.

Cumhurbaşkanına hakaret, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasını ön görülürken, alenilik halinde cezada altıda biri oranında artırım yapılıyor.