ESP Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Ekim ayında 24 kadının en yakınındaki erkekler tarafından ateşli silah ve bıçak gibi kesici aletlerle katledildiğini açıkladı. Yılın ilk on ayında en az 149 kadın erkeklerin kurbanı oldu.

ESP Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Ekim ayındaki erkek şiddeti raporunu açıkladı. Raporda, kadına yönelik erkek şiddetinin, Ekim ayında da artarak devam ettiği belirtilirken, ay içerisinde erkek şiddeti sonucunda onlarca kadının yaralandığına, intihara sürüklendiğine ve yaşamını yitirdiğine dikkat çekildi.

Kadın katliamlarının, taciz ve tecavüz olaylarının bu denli artışının, kadınları korumayan devletin suçu olduğunun belirtildiği raporda, "Erkekleri koruyan muhafazakar erkek egemen zihniyet ve bunu destekleyen yasaların varlığı, kadına yönelik şiddeti ve cinsel suçları teşvik ediyor.

Bununla yetinmeyen Başbakan 'kızlı erkekli kalınan öğrenci evlerine müdahale edeceğiz' açıklamaları ile hem mahalle baskısını hem de 'namus cinayetleri' adı altında kadın cinayetlerini teşvik ediyor. Namus bekçiliğine soyunan Başbakan, devlet kaynaklı erkek şiddeti ile katledilen, gözaltında taciz ve tecavüze uğrayan, erkek yargı ile failleri ödüllendirilen kadın cinayetlerinin hesabını soracağına yeni kadın cinayetlerini teşvik eden sözler sarf etmekten kaçınmıyor" değerlendirmesi yapıldı.

Ulusal ve yerel basında yer alan haberlerden oluşan raporda, Ekim ayında 24 kadının, en yakınındaki erkekler tarafından ateşli silah ve bıçak gibi kesici aletlerle katledildiği belirtilirken, 6 yaşındaki bir kız çocuğu da pompalı tüfekle öldürüldüğü ifade edildi.  

Rapora göre 3 kadın, erkek şiddetinin baskısı sonucu intihar etti, 9 kadın taciz ve tecavüze uğradı, 19 kadın ise bıçak, silah ve pompalı tüfekle çeşitli yerlerinden yaralandı.

2013 yılının ilk on ayında erkek şiddeti nedeniyle en az 149 kadın hayatını kaybetti.  Eylül ayında 1′i çocuk gelin olmak üzere 24 kadın katledildi, 1 bıçakla yaralama, 1 yaralama sonucu beyin ölümü, 2 intihar olayı, 1 cinsel istismar, 1 tecavüz girişimi, 3 tecavüz olayı yaşandı.  

Ağustos ayında 18 kadın, erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirdi, 9 kadın, bıçak ve silahla saldırı sonucu yaralandı, 3 kadın erkeklerin tecavüzüne uğradı. Temmuz ayında 17 kadın katledildi, 18 kadın ve kız çocuğu tecavüze uğradı.

Haziran ayında 8 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 1 çocuk gelin intihara sürüklendi, 7 kadın da cinsel şiddete ve fiziki şiddete maruz kaldı.

Mayıs ayında 11 kadın öldürüldü, 10 kadının ise tecavüze ve şiddete maruz kaldı.

Nisan ayında 12 kadın katledildi, 8 kadın da tecavüze ve erkek şiddetine maruz kaldı.

Mart ayında 11 kadın yakını olan erkekler tarafından katledildi, bir kadın intihar etti,  11 kadın cinsel taciz, tecavüz ve şiddete uğradı.

Şubat ayında 11 kadın, yakını olan erkekler tarafından katledildi, 10 kadın erkeklerin cinsel ve fiziksel şiddetine maruz kaldı.

Ocak ayında 13 kadının öldürüldü, 7 kadın tecavüze uğradı. (ANF)