İran’da 22 yaşındaki Mahsa Jîna Amini'nin başörtüsü takma kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra katledilmesiyle başlayan protestolara Türkiye’deki kadın sinemacılardan destek geldi.

Kadın sinemacılar, İranlı kadınlarla dayanışmak amacıyla açılan "Stand with Women of Iran - Turkey" isimli sosyal medya hesabı üzerinden "Bu ayaklanmanın sloganı ‘kadın, yaşam, özgürlük’, özgürlük ve eşitlik için hep bir ağızdan haykırıyoruz" diyerek bir video yayımladılar. Aralarında Serra Yılmaz, Ayça Damgacı, Melisa Sözen, Şebnem Hassanisoughi, Devin Özgür Çınar, Canan Ergüder, Aslı İnandık, Füsun Demirel, Belçim Bilgin, Tülin Özen, Selen Uçer, Feri Baycu Güler, Ceylan Özgün Özçelik, Ceren Moray, Elit İşcan, Gizem Bayıksel, Hatice Aslan, Ece Sükan, Nergis Öztürk, Melis Birkan, Nursel Köse, Nur Sürer, Tilbe Saran ve Güliz Sağlam’ın da bulunduğu sinemacılar, meslekleri ne olursa olsun tüm kadınları, İranlı kadınlarla dayanışmak için video çekmeye davet etti. Instagram'da yayımlanan mesajda şu ifadeler yer aldı: "Türkiyeli sinemacı kadınlar olarak, İranlı kadınlarla dayanışmak ve yalnız olmadıklarını dünyaya duyurabilmek amacıyla bir araya geldik. Meslekleri ne olursa olsun, tüm kadınları dayanışma videoları çekmeye ve bu videoları ‘@StandwithWomenofIran_Turkey’ hesabını mention’layarak paylaşmaya çağırıyoruz. Böylece hem İran sokaklarında direnen dostlarımıza yalnız olmadıklarını söyleriz, hem de onların seslerinin tüm dünyada duyulmasına katkı sağlayabiliriz.”

Hesabın Twitter'daki paylaşımı ise şöyle: "Biz Türkiyeli kadın sinemacılar olarak İranlı kadınlarla ve İran halklarıyla dayanışma içinde olduğumuzu ilan ediyor, özgürlük ve eşitlik için hep bir ağızdan haykırıyoruz. #kadınyaşamözgürlük"

Kaynak: Gazete Duvar