Mısır’da iktidardaki Müslüman Kardeşler, BM’nin kadın hakları deklarasyonunu veto etti. Gerekçelerden biri: “Kadınlara, kocasının izni olmadan seyahat, çalışma ve doğum kontrol hakkı verilmesi halinde toplum yok olur.”

BM’nin 1946’da kurulan Kadının Statüsü Komisyonu’nun yıllık toplantısı dün sona erdi. Planlanması aylar süren “kadın hakları deklarasyonunu,” 190 ülke hükümeti, 6 bin katılımcı ile 2 hafta boyunca tartıştı. Ancak Mısır, İran, Vatikan ve Rusya’dan oluşan “kutsal ittifakın” vetosu tartışmalara damgasını vurdu.

Aslında taslak metnin özünde, herkesin uzlaşabileceği düşünülen kadına karşı şiddet konusu vardı. Kurbanların korunması ve sorumluların cezalandırılmasının yanı sıra, kadınlara “acil durum doğum kontrolü” ve yasalarda izin verilmişse kürtaj teminatı da verilecekti.

Ortadoğu’da kadına yönelik şiddet ve taciz vakalarının son dönemde en hızlı artış gösterdiği ülkelerden olan Mısır, taslak metne en sert muhalefeti yapan hükümet oldu. Mısır BM’deki görüşmelerde, her ülkenin kendi dini ve kültürel değerleriyle mevcut yasalarına göre bu deklarasyonu uygulama hakkının garanti edilmesini isteyerek bir anlamda metnin bağlayıcılığını ortadan kaldırmayı denedi. (Hürriyet)