İktidarın politikalarını Kadıköy’de protesto eden HDP’liler, “Yoksulluk kader değildir” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, iktidarın ekonomik politikalarını Kadıköy'de bulunan Süreyya Operası önünde bir araya gelerek yaptığı protesto etti. Açıklamada “Yoksulluk kader değildir” pankartı açılırken sık sık “Saraya değil emekçiye bütçe”, “HDP ayakta umut ayakta” “Hak hukuk adalet HDP’le gelecek” sloganları atıldı. Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Örgütü Eşbaşkanı Erdal Avcı, HDP milletvekilleri Oya Ersoy ve Musa Piroğlu'nun yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 

SORUNLARI DİNLEYİN

HDP İstanbul İl Örgütü Eşbaşkanı Erdal Avcı, kiralarını ödeyemeyen çok kötü koşullarda yaşayan insanların olduğunu ve Türkiye’ de yaşayan öğrencilerin dünyada en talihsiz ülkede yaşadıklarını belirtti. Avcı, “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bir açıklama yaptı parklardan yaşayan öğrencilerin barınma sorununun olmadığını söyledi. Bu öğrenciler size göre barınıyormuş gibi geliyor, ödeyemedikleri kiralar, ödeyemedikleri için kapının önüne koyulmaları ve birçoğunun öğrenci olduğu için ev bulamıyorlar. Bir iktidar olarak özeleştiri vereceğiniz yerde, eylem yapan öğrencileri araştırmak onları fişlemekle uğraşıyorsunuz. Burada ki öğrenciler dertlerini sorunlarını dinleyin” diye belirtti.

‘HESAP SORACAĞIZ’

İnsanların ailesini doyurmak için pazarlardan alışveriş yapamadıklarını söyleyen Avcı, esnaflara sorulursa birçok esnafın iktidarın istifa etmesi için birçok gerekçe söyleyeceğini belirtti. Avcı, “Serbest piyasa uygulamasını oluşturan kapitalizimle hesaplaşma vakti geldi. Katalizim çökmüştür bütün dünya akademisyenleri sıfırlama tekniğiyle kapitalizme hayat verme girişimleri gerçekçi değildir. Bütün dünyada ve Türkiye sosyalizmin mücadelesi, demokrasi mücadelesi, insanlığı nefes aldıracak. Türkiye’de HDP dostları ve sosyalistler bu sistemden hesap soracak. Kapitalizmin insanlık tarihinden sökülüp atılmasından başka hiçbir seçenek kalmamıştır. HDP, Türkiye halkalarına 3’üncü bir seçenek olarak ve yoksulluk kader değildir diyor. İnançları üzerine din bezirganlığı yapanlar en vahşi kapitalizmin yanında duranlardır. Yoksulluk kader değildir kapitalizmin çöplüğüdür . Yoksullar bu sistemden hesap soracak ve yoksulluğun bir kader diye bize yutturmaya çalışanlardan hesap soracağız” dedi.

‘DİRENMEYE DEVAM EDİYORUZ’

Açıklamada konuşan inşaat işçisi Sedat Aydın, mücadele ettiklerini ve çalıştığı yerde birçok arkadaşının kaza geçirdiğini ve bundan dolayı öldüklerini belirtti. Aydın, “Onları kurtarmaya giden iki işçide orada zehirli bir gazdan zehirleniyor. Kapitalistler o kadar para kazanıyorlar ki işçiler tersaneler ve her yerde ölüyorlar. Belki günde onlarca işçi ölüyor ama biz onlara iş güvenliği yapılmasını öğretememişiz. 2018’den beri maaşlarımız azaldı kötü koşullarda yaşamaya başladık ama biz direnmeye devam ediyoruz. Köle değiliz şiarını bütün şantiyelere yayacağız” diye konuştu.

KRİZİ YARATANLAR ÇÖZÜM OLAMAZLAR

HDP Milletvekili Oya Ersoy isea, ülkenin kadınları işçiler öğrencileri olduklarını belirterek konuşmasın şöyle sürdürdü: “Edirne’den Hakkari’ye Balıkesir’den Antalya’ya kadar bu ülkede alın teriyle geçinenleriz. Bizler yoksulluk kaderimiz değildir şiarıyla toplandık. Yoksulluğun sebebi de ne liberal politikalardır. İşçilerin emeği ve üzerine kurulan politikaları 20 yıldır burada insanları yoksulluğa mahkum eden AKP iktidarıdır. İktidarın bu politikalarından dolayı toplumsal ve ekonomik krizi yaşıyoruz. Krizin sebebi olanlar krizin çözümü olamazlar. Bu iktidar gidecek. Bu iktidarın yanlış politikaları bu ülkenin kurtuluşu olamayacak. Kara iktidarın ama zarar bütün halkın. İktidarın çetelerini hortumları var. En temel haklarımızdan içtiğimiz sudan yediğimiz ekmekten elektriğimiz çetelere yandaş sermaye ye gidiyor. Bu hortumlar kesilmediği sürece bu ülkeye rahat ve huzur yok” diye belirtti.

Kaynak: MA