Covid-19 salgınının yarattığı pandemi ortamında son 1 yılda, 191 motokurye yaşamını yitirdi. Çoğunluğu ise Yemeksepeti, Banabi gibi büyük zincirlerin çalışanları oluşturdu.

“Motokuryeler ölmesin. İnsanca iş ve yaşam istiyoruz” diyen Turizm Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası (TEHİS), Kadıköy’de Süreyya Operası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eyleme katılanlar arasında, yaralanan bir motokurye de vardı. Kaza geçirdiğinde kimsenin kendisini arayıp bir ihtiyacı var mı ya da durumu nasıl diye aramadığını dile getiren kurye Serhat Öztemel, “Patronların kar hırsı, bizi ölüme veya ağır yaralanmalara götürüyor” diyerek tüm kuryeleri sendikalı olmaya ve mücadele etmeye çağırdı.

'İKTİDARI VE ONLARIN ARKASINA SAKLANAN PATRONLARI DEVİRMEK ZORUNDAYIZ'

İleri Haber’den Emre Orman’ın haberine göre, Eylemde konuşan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, pandemi süresince işçilerin açlık ve hastalık arasında sıkıştırılarak ölümüne çalıştırıldığını vurguladı. İşçilerin yoğun çalıştırılmasına karşın büyük marketlerin ve büyük dağıtım firmalarının servetlerini büyüttüğüne dikkat çeken Piroğlu, şunları kaydetti:

“Sadece çalışma koşulları kötü değil, sadece ücretler düşük değil, işçilere insanlık dışı muamele de yapılıyor. Hiçbir işçi ölümü göze alarak kendiliğinden çalışmaz. Eğer bir sorumlu aranacaksa, öncelikle patronlardır; eğer başka bir sorumlu aranacaksa, bu ölümlere ve çalışma koşullarına sessiz kalan ve bunun zeminini yaratan iktidardır. Bilinmelidir ki, eğer insanca çalışıp insanca yaşayacaksak, önce bu iktidarı ardından onların arkasına saklanan patronları devirmek zorundayız.”

Basın açıklamasını TEHİS Eş Sözcüsü Hazal Hendekci okudu. Açıklamada şunlara değinildi:

“Bu cinayetler öyle çok ki geçtiğimiz bir yıl içerisinde 190 motokurye "hızlı sür" denilerek iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Bu sayı istatistiksel olarak her İki günde bir motokuryenin yaşamını yitirdiği anlamına geliyor. Ve bununla birlikte binlerce motokurye ise ağır veya hafif yaralanıyor hatta tekerlekli sandalyeye mahkum kalıyorlar. Bu yaralanmalar sonucunda moto kuryeler haftalarca, aylarca çalışamadıkları için geçinemiyor. Pandemiden önceki sene 19 olan motokurye ölüm sayısı, pandemiyle birlikte hızla arttığını görüyoruz. Bu sebeple motokuryelik acilen yüksek tehlikeli meslekler grubuna alınmalıdır.

Türkiye’de resmi verilere göre 100 bine yakın motokurye çalışıyor gibi gözükse de kayıt dışı çalışanlar ile birlikte bu sayı yaklaşık 900 bindir. 900 bin işçinin çalıştığı bu sektörde yaşanılan ölümleri, iş kazalarını durduracağız.

Daha insani çalışma koşulları için taleplerimiz şunlardır:

- Gerçekçi olmayan teslimat sürelerini işçilere dayatan patronlara ve işletmelere yaptırım uygulansın, işletmeler denetlensin!

- Motokuryelerin çalışma koşulları ve hayatları yasalar yoluyla garanti altına alınsın, meclis bu konuda toplansın!

- Kayıt dışı işçi çalıştırmak suçtur! Bütün motokuryeler için güvenceli ve sigortalı çalışma koşulları hayata geçirilsin. Kayıt dışı çalıştırılma ortadan kaldırılsın!

- Çiçek Sepeti, yemek Sepeti, getir vb. Uygulamalar aracılığıyla motokuryeler için uygulanan puanlama sistemi derhal kaldırılsın!

- Her motokuryenin sendikal haklara ulaşımı sağlansın!”