Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, AKP’li Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan tarafından rektör olarak atanmasını gerçekleştirdikleri eylemle protesto etti.

Kadıköy Rıhtım’da gerçekleşen eyleme farklı üniversitelerde okuyan yüzlerce öğrenci, Halkların Demokratik Partisi (HDP) il ve ilçe örgütleri ile milletvekilleri Oya Ersoy, Hüda Kaya, Züleyha Gülüm, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) il ve ilçe örgütleri ile milletvekilleri Mahmut Tanal, Turan Aydoğan, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, sayıda sivil toplum örgütü ve sendika temsilci ve yöneticisi ile yurttaşlar da destek verdi.

"Kayyım rektör istemiyoruz", " Direnişimiz biter mi sandın" pankartı ve “Gençlik baş eğmez”, “Boğaziçi direniyor” , “Gözaltılar derhal serbest bırakılsın”, “Baskılarınız boşuna yine geldik” dövizleri açan kitle  sık sık " Kayyum rektör istemiyoruz" , "Direne direne direnişle zafere", "Üniversiteler bizimle özgürleşecek" ve "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganları attı.

KESİNTİSİZ EYLEM KARARI

Eylemde Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Cuma gününden itibaren her gün saat 11.00 ile 16.00 arasında üniversite önünde kesintisiz direniş başlattıklarını duyurdu.

‘SÖYLEYECEK SÖZÜMÜZ VAR’

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri adına açıklama yapan üniversite öğrencisi İdil Berivan Kaya, Bulu’nun kayyım olarak atandığını belirterek, "Bugün 6 Ocak Çarşamba. Çevrimiz polislerle dolu ve gözaltına alınan arkadaşlarımız yanımızda değil. Şimdi yeniden, üniversitemize atanan kayyumu kabul etmediğimizi dillendirmek için öğrencilerden emekçilere, mezunlardan akademisyenlere ve demokratik kitle örgütlerine kadar hep beraber buradayız ve söyleyeceklerimiz var” dedi.

‘BOĞAZİÇİ’NDEN İBARET DEĞİLİZ’

Kaya, Bulu’nun bir TV kanalındaki protestocuların azınlığı temsil ettiği şeklindeki iddialarına şöyle cevap verdi:

“Aksine, biz burada Boğaziçi Üniversitesi’nin azınlığını değil ta kendisini temsil ediyoruz! Biz Boğaziçi Üniversitesi’nin bileşenleri olarak kayyum rektör atamasına karşıyız. Kayyum politikalarının bizi hep kötüye götüreceğini biliyoruz, alışmayacağız, kabullenmeyeceğiz! Bilinsin ki; yalnızca Boğaziçi’nden ibaret değiliz, tüm öğrencilerin ve ülkenin bütününün, yani İstanbul Sözleşmesi uygulansın diyen kadınların ve LGBTİ+’ların, Boğaziçi Üniversitesi’nin önünde direnen Bimeks işçilerinin ve bilumum emekçi ve ezilenlerinin demokratik taleplerini dile getirmek için buradayız.”

BAHÇELİ’YE CEVAP: BU KONU KAPANMADI

Boğaziçi gerçekliğinin ülke gerçekliğinden kopuk olmadığının bilincinde olduklarını ifade eden Kaya, belediyelere kayyım atanmasını, sivil toplum örgütlerine kayyım atama yasasının çıkarılmasını hatırlattı.

Kaya, “Üniversitemizde ise kayyum atamaları üniversitelerimizin özerkliğini yok etmekte, dolayısıyla ülkemizin geleceğini büyük bir tehdit altında bırakmaktadır. Bugün Devlet Bahçeli’nin söylediğinin aksine bizim için konu kapanmamıştır. Kayyumlara gidene kadar ve gözaltındaki arkadaşlarımız bırakılana kadar da konu kapanmayacaktır” diye konuştu.

TALEPLER SIRALANDI

 “Demokratik alanları genişletmek için, birliğimizin ve direnişimizin verdiği güvenle sesleniyoruz” diyen Kaya, taleplerini şöyle sıraladı:

*Gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın.

*Kayyum olarak atanan Melih Bulu ve tüm rektörler acilen istifa etsin.

 *Tüm üniversitelerdeki rektörlük için üniversite bileşenlerinin rızası gözetilerek demokratik seçimler düzenlensin.”

ÖĞRENCİLERDEN DESTEK MESAJLARI

Kaya’nın ardından birçok üniversiteden gelen öğrenciler, bağlı oldukları üniversite öğrencileri adına açıklama yaparak, direnişe destek mesajları verdi.

Konuşmaların ardından Grup Bandista’nın şarkıları eşliğinde dans edildi, halay çekildi. Daha sonra eylem son bulurken, Kadıköy sokaklarına dağılan öğrenciler, polisler tarafından takibe alındı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı