HRANT KASPARYAN / DEMOKRAT HABER

Resmi temaslarda bulunmak üzere Rusya’nın başkenti Moskova’ya giden Antakya ve Tüm Doğu Rum Ortodoks Kilisesi Patriği Yuhanna Yazıcı, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi.

Moskova merkezli Itar-Tass Ajansı’nın haberine göre, Dışişleri Bakanı Lavrov, Patrik Yazıcı ile yaptığı görüşmeye dair yaptığı açıklamada, Suriye’deki Hıristiyan nüfusunun yaşadığı sorunları endişeyle takip ettiklerini dile getirdi. Suriye’de kaçırılan Halep Metropoliti Pavlus Yazıcı ile Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim’in belirsizliğini koruyan durumuna değinen Lavrov, “Rusya kaçırılan metropolitler için elinden geleni yapacaktır” dedi.

Moskova ve Tüm Rusya Patriği Kirill’in konuğu olarak Moskova’da bulunan Patrik Yuhanna Yazıcı, Rusya temasları kapsamında, geçtiğimiz hafta Suriye ziyaretini tamamlayarak Moskova’ya dönen Rusya Parlamenterler Heyeti üyeleriyle de bir araya geldi. Heyet üyeleri, Rus Ortodoks Kilisesi’nin Suriyeli Hıristiyanlarla dayanışma içinde olacağını belirtti.

Moskova ve Tüm Rusya Patriği Kirill, Patrik Yuhanna Yazıcı’nın ziyareti vesilesiyle yaptığı açıklamada, Suriye’de kaçırılan metrolopolitler konusunda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun da dahil olmak üzere, uluslararası yetkililere uyarıda bulunduklarını ifade etti. 

TÜRKİYE SÖZ VERİYOR, FAKAT…

Suriye’de 22 Nisan 2013’te kaçırılan Halep Metropoliti Pavlus Yazıcı ile Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim’den hâlâ haber alınamıyor. Metropolitlerin kaçırılmalarının üzerinden geçen süre zarfında akıbetleriyle ilgili sağlıklı bilgiye de ulaşılamadı. İstanbul ve Ankara Metropoliti, Süryani Ortodoks Patrik Vekili Mor Filüksinos Yusuf Çetin’in başkanlık ettiği bir heyet, konuya ilişkin olarak geçtiğimiz Temmuz ayında Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla görüşmüştü. Bakan Davutoğlu, konuya ilişkin olarak “diplomatik çabaların devam ettiği” yönünde açıklama yapmış olsa da, Türkiye-Suriye sınır hattında kaçırılmış olan metropolitlerin belirsizliğini koruyan durumuna ilişkin bir değişiklik olmadı.

Son olarak, Noel kutlamaları vesilesiyle 25 Aralık 2013’te Antakya’daki Ortodoks Kilisesi’ni ziyaret eden eski Adalet Bakanı ve Hatay Belediye başkan adayı Sadullah Ergin, kaçırılan metropolitlerin kurtarılması için temaslarını sürdürdüklerini söylemişti.