Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica görevini 10 Mart 2015 tarihinde yeni Devlet Başkanı seçilen Tabare Vazquez’e teslim etmeden önce Guantanamo’daki tutukluları ülkesine aldı.

6 MAHKUMA MÜLTECİ OLMA HAKKI TANIDI

Jose Mujica, ABD’ye gerçekleştirilen 11 Eylül saldırısı sonucu oluşturulan Küba’daki ünlü askeri üsteki Guantanamo hapishanesinde 10 yıldan fazladır tutuklu bulunan 6 Müslüman mahkuma Uruguay topraklarında mülteci olma hakkı tanıdı.

Uruguay hükümeti, 4 Suriyeli, 1 Filistinli ve 1 de Tunuslu müslüman mahkumunun ABD’den Uruguay’a teslim edildiğini duyurdu.

'MÜLTECİ OLMAK BİR İNSANLIK HAKKIDIR'

Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica teslim sonrası yaptığı açıklamada, ülkesine gelen altı kişiye ne mahkum ne de mülteci muamelesi yapacaklarını vurgulayarak “bu kişiler canları ne zaman isterse istedikleri yere giderler,mülteci olmak bir insanlık hakkıdır ve bu insanlar her anlamda özgür olmalıdır” dedi.

'GUANTANAMO HÜCREEVİDİR'


Mujica ABD’ye de sert şekilde eleştirerek Guantanamo’yu bir hapishaneden çok insanları kaçırıp yasadışı tutulan bir hücreevi olarak niteledi.

ABD Başkanı Barack Obama yaklaşık 10 ay süren pazarlıklar sonucu 6 mahkumu Uruguay topraklarında en az 2 yıl tutma şartı ile Jose Mujica ile anlaşmaya varmıştı. İnsan hakları ihlalleri ve işkencelerle özdeşleşen Guantanamo’da halen 136 mahkumun tutuklu olduğu ifade ediliyor.

Kaynak: Zete, Diken