İspanyol yazar ve eski Kültür Bakanı Jorge Semprun, 87 yaşında hayata veda etti.

Yazarın ailesi, Jorge Semprun’un Fransa’nın başkenti Paris’teki evinde hayatını kaybettiğini  bildirdi.

Semprun, Felipe Gonzalez hükümetinde 1988-1991 yıllarında kültür bakanı olarak görev yapmıştı.

Yazarın kitaplarından üçü ”Büyük Yolculuk”, ”Neçayev Dönüyor”, ”Yves Montand ve Hayat Devam Ediyor” başlıklarıyla Türkçeye çevrilmişti.

KİMDİR?

Jorge Semprun 10 Aralık 1923’te Madrid’de doğan İspanyol militan ve yazardır.

Semprun kitaplarını hem Castila dilinde hem de Fransızca dilinde yazmaktaydı. 1939'da Paris'te sürgün yaşamına başladıktan sonra Fransa Komünist Partisi üyesi oldu, direniş hareketinde yer aldı. Ülkesine döndükten sonra İspanyol Komünist Partisi'nde militan oldu, ancak 1964'te partiden çıkarıldı.

Semprun'un kitapları ağırlıklı olarak kendi ideolojik bağlanmışlık ve militanlık dönemlerini anlatır. Felsefi ve politik iç hesaplaşmalarının bilançoları romanlarında sergilenir. Bu bakımdan Semprun'un romanları biyografik nitelikte olmalarının yanı sıra önemli politik/teorik tartışmaları da içerir. Çağdaş edebiyatın en önemli isimleri arasında sayılır. Kitaplarının belirgin özelliği hızlı tempolu, gerilimli olmalarının yanı sıra, devrimci kimliğin felsefi, özellikle etik sorgulanmasını da içeriyor olmasıdır. Beyaz perdeye de aktarılmış olan Neçayev Dönüyor adlı kitabında bu özelliklerin hepsini en yetkin şekilde sergiler. Bir kısmı tanınmış olan birçok filmin senaryosunu da yazmıştır.

DEMOKRAT HABER