CHP İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu üyesi Murat Bakan, Seferihisar'ın Kavakdere ve Orhanlı köyleri arasındaki RSC Elektrik Üretim Şirketi’ne ait Jeotermal Enerji Santrali'nin (JES) yarattığı kirliliğe ilişkin şikayetleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a sordu.

JES'in yer altından çıkan zehirli deşarj suyunu, yer altına geri basmak yerine, dere yatağına saldığı yönündeki iddialara dikkat çeken Bakan, “Şirketin son bir yıldır bazen ayda bir, bazen üç haftada bir bu suları maliyeti azaltmak için santralin yanından geçen dere yatağına saldığı, geçen haftalarda da dere yatağından gökyüzüne buhar yükseldiği bölge halkı tarafından ifade edildi. Orhanlı Köyü Derneği’nin sosyal medyada yayınladığı görüntülerde ise dere yatağından yükselen bu buhar net olarak gözle görüldü” dedi.

ŞİKAYETLERDEN SONUÇ ALINAMIYOR

Bölge halkının konuyu ilgili kurumlara ve jandarmaya bildirdiğini ancak sonuç alamadığını belirten Bakan, jandarmanın halka, “Bu bizim görevimiz değil, bununla ilgili tutanak tutma yetkimiz yok” cevabını verdiğini söyledi.

Sorunun aktarıldığı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün ise “Hafta sonu mesaimiz yok, hafta içi saldıklarında bizi çağırın” yanıtını verdiğini anlatan Bakan, konuyu TBMM gündemine taşıdı. 

İzmir Milletvekili Murat Bakan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a şu soruları yöneltti:

-Seferihisar'daki RSC Elektrik Üretim Şirketi’ne yönelik bir denetim/inceleme yapılmış mıdır?

-Konuyla ilgili bir denetim/inceleme yapıldıysa elde edilen sonuç ne olmuştur? Yapılmadıysa gerekçesi nedir?

-Söz konusu şirketin dere yatağına zehirli su salma işlemini mesai saatleri dışında yaptığı ileri sürülmektedir. Bölge halkı durumu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne ilettiğinde, “Hafta sonu mesaimiz yok, hafta içi saldıklarında bizi çağırın” yanıtı verildiği ifade edilmektedirler. Konuyla ilgili açıklamanız nedir?