ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, AKP hükümetinin daveti üzerine geldiği Ankara'da temaslara başladı.

Aynı saatlerde ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie de Rojava’da temaslarda bulundu.

Jeffrey, bugün ve yarın hükümet yetkilileriyle görüşecek. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Büyükelçi Jeffrey ve Türk yetkililer, Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarını, Suriye ihtilafının çözülmesine yönelik Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının uygulanması ve DEAŞ'ın yenilgisinin kalıcı hale getirilmesi gibi devam eden çabalarımızı ele alacak” diye belirtildi.

MACKENZİE ROJAVA’DA

Jeffrey’nin Ankara’ya geldiği saatlerde CENTCOM Komutanı ve Uluslararası İttifak Güçleri Merkez Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie de, Hesekê’de Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanı Mazlum Ebdî’yle bir araya geldi. Edbî ve McKenzie’nin gündeminde sınır hattındaki gelişmelerin ele alınacağı belirtiliyor.

EBDÎ: BÜYÜK SAVAŞA DÖNÜŞÜR

Geçen hafta bir grup gazeteciye konuşan Mazlum Ebdî, Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye’de herhangi bir yere saldırması durumunda bunun büyük bir savaşa dönüşeceğini söylemişti. Gazetecilerin "Türkiye'den bir saldırı bekliyor musunuz" sorusuna Ebdî, şu yanıtı vermişti:

"Doğu Fırat ile Efrîn birbirine benzemez. İki farklı yer. Efrîn’de yaşananların burada tekrarlanması mümkün değil. Buna izin vermeyeceğiz. Biz Efrîn sürecinde stratejik bir karar aldık. Bu savaşın yaygınlaşmasını istemedik. Efrîn savaşını Efrîn ile sınırlı tutmak istedik ve öyle de oldu. Bizim açımızdan Doğu Fırat’ta öyle olmayacak. Türk ordusu herhangi bir yere saldırırsa bu büyük bir savaşa dönüşecek. Örneğin Türkiye Girê Spî’ye saldırırsa Dêrik’den Minbic’e kadar bir savaş cephesi oluşur. Bu bizim kararımızdır. Herkese söylemişiz. Türkiye de biliyor, Amerika ve Fransa da. Bize saldırı olursa 600 kilometrelik sınır savaş alanına dönüşür; Suriye’de ikinci iç savaş dönemi başlayacak demektir. Türkiye stratejisi, gelip Girê Spî ve Kobanê’yi de alıp durmaktır. Ancak herhangi bir saldırı olursa Türkiye geri çekilene kadar savaş sürer."

Kaynak: Mezopotamya Ajansı