Glokom konusunda önemli çalışmaları ve uzmanlığı bulunan Azerbaycan kökenli Jahid Shahbazov önemli uyarılarda bulundu: “Halk arasında göz tansiyonu olarak da bilinen glokom oldukça önemli bir hastalıktır. Bu hastalığın diğer göz rahatsızlıklarından farkı ise neredeyse hiçbir belirti göstermemesi. Belirtilerini gizleyen bu hastalık aynı zamanda hızlı bir şekilde ilerleyebilir. İlerlemesi durumunda ise görme kayıplarına kadar varan kayıplarını görmek ne yazık ki mümkün. Nadiren de olsa bazı hastalarda belirtilerini göstermektedir. Bu belirtiler kapalı açılı glokomlarda gözlemlenir. Genelde göz ve baş ağrısı ve nesneleri bulanık görme glokom belirtileri arasında yer alıyor. Dolayısıyla bu belirtileri gözlemlediğiniz zaman mutlaka uzman bir göz doktoruna başvurmalısınız. Görmeseniz bile düzenli olarak göz muayenesine gitmeniz en doğrusu olacaktır.”

“Glokom Sinsi Bir Göz Hastalığıdır Düzenli Muayeneler Çok Önemli”

Uzman Göz Doktoru Jahid Shahbazov glokom hastalığının sinsi bir şekilde ilerlediğini ve bunun için düzenli muayenelerin önemini şu şekilde vurguladı: “Glokom belirti göstermeyen bir hastalık olduğu için sinsi bir şekilde ilerler. Son evrelerinde ise görme kaybına kadar giden sonuçlar gözlemlenir. Bu hastalığın erken teşhis edilmesi hayati önem taşıyor. Bu nedenle belirti göstermese de düzenli olarak göz muayenesine gidilmelidir. Böylece glokom tespit edilirse hastalığın ilerlemesi durdurularak görme kayıpları da önlenmiş olacaktır. Açık açılı glokom hiçbir belirti göstermezken kapalı açılı glokomda bazı belirtiler gözlemlenir. Göz, baş ağrısı ve bulanık görme gibi belirtiler kapalı açılı glokomda görülür ve kısa sürede uzman göz doktoruna başvurulmalıdır.”

“Glokom Her Yaştan İnsanlarda Görülebiliyor”

Glokom konusunda önemli bilgiler ve uyarılar yapan Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Jahid Shahbazov  bu hastalığın her yaştan kişilerde görülebileceğini şu cümleleriyle destekledi: “Göz tansiyonu olarak da bilinen glokom günümüzde yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Genelde orta yaşlı kişilerde gözlemlediğimiz bu hastalık aynı zamanda bebek ve çocuklarda da görülebilmektedir. Eğer doğuştan glokom rahatsızlığı söz konusuysa bebek ve çocuklarda gözde sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve büyüme gibi belirtiler gözlenmektedir. Ancak bebek ve çocuklarda göz tansiyon testleri uygulanmamaktadır. Bunun yerine genel anestezi ile muayeneleri gerçekleşmektedir.”