İzmit’in Çukurbağ Mahallesi’nde, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde yıkılan bazı binaların enkazının kaldırılması sırasında arkeolojik kalıntılara rastlanmıştı.

Daha sonra hafriyat sırasında bazı heykeller, sütunlar ve yapı taşları ortaya çıkmıştı.

Şu anda Etnografya Müzesi’nde sergilenmekte olan ve bugüne kadar bulunan en büyüklerinden biri olan devasa Herakles (Herkül) heykeli de burada bulundu.

Ancak bu devasa heykel, inşaat sahipleri tarafından inşaatın durdurulacağı endişesiyle çöpe atıldı. İhbar üzerine alınıp müzeye kaldırıldı.

Aynı bölgede yine başı ve ayakları olmayan Athena heykeli, Roma İmparatorları Dioclatianus ve Konstantin’in birbirlerine sarıldığı bir pano da bulundu.

Aynı alanda zemine çok yakın noktada dev bir yapı olduğu anlaşıldı ve yeraltında atlı arabaların geçebileceği büyüklükte, bir kolu sahile, bir kolu ise yine İzmit Körfezi’ne hakim bir noktada antik tiyatroya uzandığı anlaşılan dev tüneller de bulundu.

Bu gelişmeler üzerine İl Kültür Müdürlüğü’nce bölge tel örgülerle çevrilerek giriş çıkış yasaklandı.

ARKEOLOJİK KAZILAR ÖNCESİ TOPLANTI YAPILACAK

İzmit Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, bu ay içinde geniş kapsamlı bir toplantı yapılacağını belirterek şöyle devam etti:

“Çukurbağ’da ilk verilere 2001 yılında Herakles heykelinin bulunmasıyla rastlandı. Sonra kısa süreli bir kazı oldu. Kamulaştırmalarla birlikte 2009 de biraz daha kapsamlı ikinci kazı yapıldı. Burada bulunan panolardan birinde Roma İmparatorları Dioclatianut ve Konstantin’in birbirlerine sarıldığı bir betimleme vardı. Burada Got istilasının ardından kazanılan zafer anısına yapılmış bir eser var. Ortaya çıkartılacak yapı da M.S. 258 yılında Got’ların Nikomedya’ya saldırısı ve Roma zaferi ile sonuçlanması ve bu zaferin anısına yapılmış bir anıttan bölüm. Nisan ayında bir kazıya başlayacağız. Bu alanda ilk kez jeoradar çalışması yapılacak. Bununla yer altındaki kültür varlıkları tesbit edilecek ve buna göre kazı yapılacak. Burada çok büyük anıtsal bir yapı var. Şimdi arkeolog dünyasında çok büyük bir merak var. Aynı zamanda burada çalışmak konusunda bilim insanlarından talepler aldık. Kazı Kocaeli Müzesi Başkanlığında yapılacak. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nden Tuna Şare ve ekibi danışmanlığında olacak. Bu TÜBİTAK’ın da destelediği bir proje. ”