Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Melih Bulu’yu rektör atadığı Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrencileri başlattığı ve hocalarının da katıldığı protestolara İzmir’den destek devam ediyor.

Üniversite öğrencilerinin kurduğu “İzmir Üniversite Dayanışması” bugün öğrenci arkadaşlarına destek vermek için basın açıklaması düzenledi.

Karşıyaka Vapur İskelesi önünde düzenlenen açıklamaya üniversite öğrencileri, akademisyenler ve üniversite emekçileri de katıldı.

 “İstifa yok tek başına ya tüm kayyumlar ya tüm kayyumlar” ve “AKP'nin memurundan rektör, üniversiteden şirket olmaz” yazılı pankartlar taşınan açıklamada, öğrenciler adına açıklama yapan üniversite öğrencisi Elif Yerlikaya, 1 Ocak gecesi Boğaziçi Üniversitesi dahil olmak üzere 5 farklı üniversiteye kayyum rektörler atandığını söyledi.

'YÖK KAPATILMALI'

Boğaziçi Üniversitesi’nde başlayan protestoların büyük bir hızla ülkenin dört bir yanındaki üniversitelere yayıldığını belirten Yerlikaya, “Üniversitelerimizi Melih Bulu, Verşan Kök, Mahmut Ak ve daha nice kayyuma teslim edecek miyiz? Buna cevabımızı günlerdir Ankara’da, İzmir’de, İstanbul’da ve daha birçok şehirde; öğrenciler olarak yaptığımız eylemlerle, kurduğumuz dayanışmalarla verdik” dedi.

“Üniversite bileşenlerinin karar alma mekanizmalarına dahil edilmediği, sesi çıkan öğrencilerin disiplin soruşturmalarıyla cezalandırıldığı, bilimsellikten uzak kararlarını akademiye dayatan darbe mahsulü YÖK tarafından domine edilen mevcut üniversite yapısını kabul etmediklerini” söyleyen Yerlikaya, atanmış rektörlerin yarattıkları baskı ortamının sonunu getirmek için demokratik, özgür üniversitenin inşası için YÖK'ün kapatılması gerektiğini söyledi.

'BU KAYYUMCU ZİHNİYETİ TANIYORUZ'

Üniversite bileşenlerinin iradesini gasp edenlerin, kimseye özgür olma imkanı tanımayanlar olduğunu söyleyen Yerlikaya, şöyle devam etti:

“Biz bu kayyumcu zihniyeti, belediyelerine kayyum atanan, seçme ve seçilme hakkı gasp edilen Kürt halkından tanıyoruz. Biz bu kayyumcu zihniyeti, kadınların rahmine el uzatan cüretkarlığından, LGBTİ+’ların kimliğine saldıran aymazlığından tanıyoruz. Biz bu kayyumcu zihniyeti, emekçiye kuru ekmeği reva gören; kuru ekmeği dahi olmadığını söyleyene 'abartma' diyebilen pişkinliğinden tanıyoruz. 4 Ocak günü üniversitenin kapısına vurulan kelepçe, yalnızca akademinin değil, bu ülkede ezilen tüm kesimlerin tutsaklığının sembolüdür.”

Üniversitelilerin taleplerini bir kere daha dile getiren Yerlikaya, “Tüm üniversitelerdeki kayyumlar acilen istifa etmelidir. Üniversitelerde akademisyenlerin, öğrencilerin ve okul emekçilerinin dahil olacağı demokratik rektörlük seçimleri yapılmalı; üniversite bileşenlerine üniversite yönetiminde söz, yetki ve karar hakkı tanınmalıdır” diye konuştu.