İzmir'de 'hayır' çağrısının yapılacağı 'Umudu Kesme Yurdundan'  festivali, Konak Kaymakamlığı tarafından 'huzur ve güvenlik' gerekçesi ile yasaklandı.

16 Nisan'da yapılacak referandum öncesinde hayır çalışmaları idare yönetimler tarafından yasaklanmaya devam ediliyor. Son olarak İzmir'de Emek ve Demokrasi Güçleri'nin öncülüğünde,  yarın Gündoğdu Meydanı’nda yapılacak ve yerel müzik gruplarının sahne alacağı “Umudu Kesme Yurdundan” festivali Konak Kaymakamlığı tarafından engellendi. 

Konak Kaymakamlığı kararı, emniyet aracılığı bildirdi.   Gönderilen tebligatta "Bahse konu müracaatınızla ilgili Konak Kaymakamlığının 31.03.2017 tarih ve 3274 sayılı yazıları ile 5442 Sayılı İller İdaresinin Kanununun 32/ç maddesi gereğince 01 Nisan 2017 Cumartesi günü 15.00-19.30 saatleri arasında Gündoğdu Meydanında yapılacak olan Festival etkinliğiniz yasaklanmıştır" denildi. 

Tebliğde geçen 5442 Sayılı İller İdaresinin Kanununun 32/ç maddesi "İlçe sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi kaymakamın ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için kaymakam gereken karar ve tedbirleri alır" şeklinde. 

EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİNDEN TEPKİ

İzmir Emek ve Demokrasi Güçlerinin Sözcüsü  Melih Yalçın ise gazetemize yaptığı açıklama ile sadece müzik gruplarının sahne alacağı bir festivalin yasaklanmasına tepki gösterdi. Yalçın "Anayasa değişikliği referandumu süreci devam ederken, iktidarın evet ve hayır kampanyalarına yönelik taraflı yaklaşımı iyiden iyiye gün yüzüne çıkıyor. AKP, devletin tüm kaynak ve imkânlarını hesap vermeksizin kullanarak tek adam iktidarının yolunu açacak olan anayasa değişikliklerine evet oyu verilmesi yönünde çalışmalarını sürdürürken, hayır çağrısında bulunanların önü ise yine her türlü imkân kullanılarak kesilmekte" dedi. 

Festivale bir gün kala gerçekleştirilen bu yasaklamanın, öncelikle AKP iktidarının demokrasi anlayışını gözler önüne serdiğini ifade eden Yalçın şunları söyledi "OHAL koşullarında gidilecek bir referandumun ne kadar adil olabileceğine ilişkin de güçlü bir kanıt oldu. Hayır diyenlerin müzikle bir araya gelmesinden bile çekinen, korkan iktidar, referandumdan evet sonucu çıkması halinde demokrasimizin başına neler geleceğinin ipuçlarını daha bugünden vermektedir". 

'HAYIR'I BÜYÜTME ÇAĞRISI

Yasaklamaların, diktatörlük anayasasına karşı “hayır”ı büyütmeye engel olmayacağını da ekleyen Yalçın "Bizleri 'hayır' için daha büyük bir güçle çalışmaya sevk edecek, diktatörlük heveslilerinin korkularını arttıracaktır. Bizler İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri olarak, temel hak ve özgürlüklerin askıya alındığı diktatörlük provası günlerinde, bu hak ve özgürlüklere sahip çıkmak adına tüm yurttaşlarımızı sandıkta hayır oyu vermekle yetinmemeye, HAYIR çalışmalarına katılmaya, hayır’ı büyütmek için adeta seferberlik haliyle hareket etmeye çağırıyoruz" dedi.