İzmir polisi geçtiğimiz Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üyesi bazı kişilerin Suriye'den Türkiye'ye geçerek İzmir'e geldikleri yolundaki bilgilerden sonra adreslerini belirlemişti. İzmir merkezli olarak Isparta ve Erzurum'da 22 ayrı adresi eşzamanlı olarak operasyon düzenleyen polis, İŞID’e üye oldukları iddia edilen 7 kişiyi de İzmir'de gözaltına aldı. Terörle Mücadele Şubesi'nde sorgulanan şüpheliler, daha sonra çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İzmir'de yayınlanan 9 Eylül gazetesinden Serdar Öztürk'ün haberine göre, operasyonun ardından şüphelilerin ifadelerindeki ilginç ayrıntılara ulaşıldı. İzmir'deki operasyonda yakalanarak tutuklanan F.Ş. ile E.Ç'nin verdikleri ifadede IŞİD üyesi olduklarını reddederken, her iki ismin de iktidar partisi AKP'nin İzmir Menemen üyesi oldukları ortaya çıktı.

TÜP PATLAMASI SANILDI


Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Menemen'de bir evde meydana gelen patlama, ilk önce tüp patlaması olarak kayıtlara geçerken, aynı tarihlerde Paris’te yaşanan Charlie Hebdo saldırısı, Sultanahmet’de meydana gelen canlı bomba eylemleri, gözlerin IŞİD’in Türkiye’deki uyuyan hücrelerine çevrilmesine yol açtı. Elde edilen bilgiler doğrultusunda Ö.U.’nun ikametgahı ile irtibatlı olduğu diğer ev ile işyerlerinde yapılan araştırmalarda ise el yazısı ile kaleme alınmış ilginç krokiler ve planlar bulundu. Bunlar, İzmir ve Ankara’da terör ekipleri tarafından incelendi. Yapılan incelemede, söz konusu plan ve yazıların, suikast silahı olarak bilinen kanas ile bazı eylemlerin yapılmasına yönelik hazırlıkları içerdiği belirlendi. Ve bu yazılarda, Kanas’ın mesafeleri, kullanım şekilleri gibi bilgiler de yer aldı. Yine aynı şahsın ev ve işyerlerinde, cami, minare, AVM ve yüksek binalar üzerinden kanas ile ateş edilmesine yönelik de krokiler elde edildi. Ö.U.’dan elde edilen bilgiler doğrultusunda IŞİD’in diğer bölgelerdeki hücre evleri de mercek altına alındı.

UYUŞTURUCUDAN TUTUKLANDI

Tutuklanan ve uyuşturucu suçundan da arandığı bilgisi verilen Ö.U.’nun, patlama anında yanında başka kişilerin de bulunduğu, ancak ifadesinde bunu kabul etmediği öğrenildi. Ö.U.’nun, Türkiye’de, herhangi bir saldırı planı içerisinde olmadığı, ancak savaşmak için tekrar Suriye’ye gitmeyi planladığı tespit edildi.

HABER SONRASI OPERASYON

Cumhuriyet Gazetesi tarafından ortaya çıkarılan Adana'daki MİT tırlarının İŞİD'e silah ve mühümmat yardımı yaptığı haberlerinden sonra Türkiye içinde başlatılan operasyonlarda ise, geçtiğimiz hafta İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, terör örgütü IŞİD üyesi bazı kişilerin Suriye'den Türkiye'ye geçerek İzmir'e geldikleri bilgisi üzerine çalışma başlattı.

Şüphelilerin adreslerini belirleyen ekipler, İzmir merkezli Isparta ve Erzurum'da 22 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonlarda IŞİD üyesi oldukları iddia edilen 7 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin İzmir'in Buca ve Menemen ilçelerindeki adreslerinde yapılan aramada ise 2 tabanca, terör örgütü IŞİD bayrağı, çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelilerin, Suriye'deki DAEŞ terör örgütüyle irtibatlı oldukları, bazılarının da çatışma bölgelerinde bulundukları iddia edildi.

AKP'Lİ OLDUKLARINI İTİRAF ETTİLER


İzmir polisinin geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği operasyonlar sonrasında gözaltına aldığı 7 kişinin terör örgütü IŞİD ile olan bağlantıları araştırılırken, bir başka ilginç ayrıntıya daha ulaşıldı. Gözaltının ardından savcılık ve mahkemeye çıkarılan şüphelilerden ikisi, kendilerine yöneltilen suçlamaları reddederken, kendilerinin iktidar partisi AKP'nin üyesi olduğunu savundular. Kamuoyuna yansıtılmayan bu bilgiler yapılan araştırmayla da doğrulandı. Tutuklanan 7 kişiden F.Ş.'nin Muş Malazgirt doğumlu ve bekar olduğu belirlenirken, İzmir Menemen AKP teşkilatına 12 Şubat 2014 tarihinde, yine tutuklananlar içinde bulunan Muş Malazgirt doğumlu olan E.Ç.'nin ise, evli ve iki çocuk babası olduğu, İzmir Menemen AKP teşkilatına 19 Temmuz 2005 tarihinde üye yapıldığı belirlendi. Her iki ismin de kendilerine yöneltilen suçlamaları reddederek, sıradan insanlar olduklarını söyledikleri iddia edildi. Ayrıca polis kayıtlarında iki şüphelinin de Hizbullah İlimcileröörgütüne üyelikten çok sayıda geçmişte çok sayıda kayıtlarının bulunduğu öğrenildi.