CHP'den iki belediye daha cemevlerini ibadethane olarak kabul etti. Kararın çıktığı İzmir Karşıyaka ve Konak belediyelerinde önergeler görüşülürken CHP'lilerle AKP'liler arasında gerginlik yaşandı.  Önerge, Karşıyaka ve Konak belediyelerinin meclis toplantılarında ele alındı. Karar, her iki belediyede de oy çokluğuyla kabul edildi.

İzmir Konak Belediye Meclisi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları doğrultusunda cemevlerinin ibadet yeri kabul edilmesi ve belediye olanaklarından diğer ibadethaneler gibi yararlanmasını oyçokluğuyla kabul etti. Önergeye AKP Grubu ret oyu verdi.

Konak Belediye Meclisi şubat ayı meclis toplantısında tartışmalara neden olan kararlar alınırken, gündem dışı konularda da sözlü atışmalar yaşandı. Cemevlerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı doğrultusunda ibaret yeri kabul edilmesi ve belediye olanaklarında diğer ibadethaneler gibi yararlanabilmesi konusuda verilen önergeye AKP Grubu olumsuz yaklaştı.

AKP Grup Başkan Vekili Ömür Şanlı, Hükümet'in bu konuda bir düzenleme hazırlığında olduğunu, bunun beklenmesi gerektiğini söyledi. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise AİHM kararının kesin ve açık olduğunu, Hükümetin de Alevi açılımı yaptığını belirterek, "Laik bir hukuk devletined herkesin inancını özgürce yaşaması teminat altına alınmıştır. Bu önerge AİHM kararı doğrultusunda onaylanmıştır" dedi. Önerge AK Parti Grubu'nun ret oylarına karşın oyçokluğuyla onaylandı.

YÜKSEKOVA KARDEŞ KENT

Mecliste Hakkari'nin Yüksekova Belediye Meclisi'nin aldığı Konak Belediyesi ile kardeş kent olma kararı doğrultusunda Konak Belediyesi'nin de Yüksekova ile kardeş kent olma kararı oylandı. Oybirliğiyle Yüksekova Belediyesi ile kardeş kent ilişkisi kurulması kararı verildi. AK Parti Grup Başkanvekili Şanlı, kararı çok olumlu bulduklarını, tebrik ettiklerini söyledi. Şanlı, "Umarım Konak'taki bu yaklaşımı CHP TBMM'de açılım sürecinde de gösterir" dedi. Yüksekova Belediyesi'nde BDP'li Başkan Ruken Yetişkin görev yapıyor