İzmir’deki Yeşilova Höyüğü’nde sürdürülen kazılarda, yaklaşık 8.000 yıllık 7 santimetre çapında, dönemin yöneticileri tarafından kullanılan “güneş mührü” ortaya çıktı.

İzmir’in bilinen en eski yerleşim alanı olduğu tespit edilen Yeşilova Höyüğü’nde, 2005’te başlayan arkeolojik kazılar, yeni buluntularla tarihe ışık tutuyor. O yıldan beri sürdürülen kazılarda, bugüne kadar 8.000 yıllık ana Tanrıça heykeli başı, ayı heykelciği ve serçe formunda biberon gibi birçok farklı bulguya rastlandı.

Höyükte, 2017-2018 döneminde ise çok sayıda pişmiş toprak eser ve kemik bulundu. Buluntular arasında en çok ilgi çekenlerden biri de 8.000 yıl önceye tarihlenen ve üzerinde güneş sembolü bulunan yönetici mührü oldu.

Yeşilova Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Zafer Derin’in yaptığı açıklamada, metalin bilinmediği çağlardaki yaşamın izini sürdüklerini ve dönemin günlük hayat, yeme alışkanlıklarına ilişkin bilgi edindiklerini belirtti.

Kazılarda, son olarak 8.000 yıl öncesinden, Neolitik döneme ait bir mühür çıkarmanın heyecanını yaşadıklarını belirten Derin, buluntunun, büyüklük ve motif açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Güneş mührüne ilişkin bilimsel yayın yapacaklarını ve bütün dünyaya bu önemli buluntuyu duyuracaklarını dile getiren Derin, Ege uygarlıklarıyla ilgili çalışanların bu gelişmeye ilgi göstereceğini sözlerine ekledi.