İzmir'de 6.8 büyüklüğünde meydana gelen  depremde başta Seferihisar ve Bayraklı olmak üzere  kent merkezi ve çevre ilçelerde yoğun olarak hissedildi. Bayraklı'da çok sayıda bina yıkılırken, yüzlerce binada da hasar oluştuğu belirtildi. Manavkuyu semtinin Mansuroğlu Mahallesi'ndeki Mustafa Kemal Caddesi üzerinde bulanan  8 katlı bir binanın yıkılması sonucu 10 kişinin yaralandığı, bir kişinin ise yaşamını yitirdiği belirtildi. Yıkımın olduğu binada arama kurtarma çalışmaları devam ederken yurttaşlar da geceyi sokakta geçirdi. 

Bazı kişiler parklarda brandalardan çadır yaparak, yatak ve battaniye getirdi. Kimi yurttaşlar  ateş yakarak ısınırken bazıları arabalarda uyumak zorunda kaldı. 

Gece boyunca enkaz altında kalan yurttaşları arama kurtarma çalışmaları ise devam etti.  

ÇADIR SIKINTISI YAŞIYORLAR

Yıkılan binanın yanında oturan yurttaşlardan Birgül  Esen, depreme iş yerinde yakalandığını söyledi. Deprem olduğunda bütün aile bireylerinin farklı yerlerde olduğunu dile getiren Esen, " Eşim ben ve kızım hepimiz farklı yerlerdeydik. Önce eşime ulaştım, kızıma bir türlü ulaşamadım çok korktum. Zaten iş yerinden kendimizi zor attık. Depremin yaşandığı saaten beri burada bekliyoruz. Çadır sıkıntısı yaşıyoruz. Bulunduğumuz bölgeye 12 adet çadır getirdiler. Kimisi aldı kimisi almadı. Takviye çadır gelecek dendi ama hala gelmedi bizde onları bekliyoruz. Elektrikler kesik hiçbir şekilde evlerimize giremiyoruz. Parkta  daha güvende olduğumuzu düşünüyorum” diye belirtti. 

HAVA SOĞUK

Deprem anında evde  olduğunu ve çok şiddetli bir sarsıntı geçirdiklerini anlatan Elif Ökten (19) de, sallantı sırasında  masanın altına girdiğini ve sarsıntının geçmesini beklediğini söyledi. Sarsıntı bittikten sonra hemen dışarıya çıktığını ifade eden Ötken, “Evde dört kişiyiz, ben ve ablalarım var. İlk dışarı çıktığımızda iki binanın yıkılmış olduğunu gördük. Bekledik sonra kimsenin eve girilmeyeceği söylendi. Bizde saat 15’ten beri bu parkta bekliyoruz. Şuan gıda sıkıntımız yok. Fakat şimdilik çadır sorunu var ve yeterli sayıda  çadır yok. Havada çok soğuk ve yağmur yağabilir" ifadelerini kullandı. 

HERKES PARKTA 

Yıkılan binanın yanındaki bir lokantada çalışan Şervan Ebdi de, depremden sonra ailesini aramak için dışarı çıktığında evinin yanında bulunan binanın yıkıldığını söyledi. Ebdi, "Aileme bakmak için koşuyordum sonra evimizin yanındaki binanın yıkıldığını gördüm. O an hangisine koşacağıma şaşırdım. Yıkılan binanın önüne geldim çevredekilerle birlikte  bir kadını enkazdan çıkardık. Sonra yardım ve ambulanslar geldi. İş yeri sahibimiz yurttaşların yemek, çay ve lavabo ihtiyaçlarını karşıladı. Gece insanlar eve gitmekte korkuyor bu yüzden herkese parkta kalıyor. Kimsenin depremle ilgili  hazırlığı pek yok. Bir de bazı vatandaşlar çadır için tartışma yaşadılar ve tartışmadan sonra çadıra ulaştılar. Yani çadır sıkıntısı var. Şuan herkes kendi derdinde şaşırmış durumda."

ELEKTRİK YOK

Yıkılan binanın karşısında esnaf olarak çalışan Hani Ebdi (24) ise,  önce yakın bölgedeki caminin minaresinin yıkıldığını belirtti. Yıkılan binanın yeni olduğunu ifade eden Ebdi, “Binanın dışı yapılmıştı ama içini bilemeyiz. İlk gittiğimiz anda 4 kişiyi enkazdan sağ çıkardık. Vatandaşlar bir kadını çıkarırken ölmüştü. Sonra polis geldi geri çekilin biz çıkaracağız dedi. Şimdi herkse dışarı da ve korkuyor. Bir çok yerde elektrik yok yani herkes beklemede" dedi. 

MADEN İŞÇİLERİ ARALIKSIZ ÇALIŞIYOR   

Öte yandan Soma’dan gelen maden işçileri, gece boyunca arama kurtarma ekipleri ile çalışmalarına devam etti. Yine Bayraklı ilçesinde elektrik ve su kesintileri de devam ediyor. 

Kaynak: MA