İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri kitlesel basın açıklaması düzenledi. Alsancak Gündoğdu Meydanı’ndaki buluşmaya yüzlerce kişinin yani sıra çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri de katıldı. “Sömürüye, yoksulluğa, zamlara, savaşa karşı İzmir buluşması” yazılı pankart ile “Zamlar maaşlara da gelsin”, “Elektrik kamunun malıdır”, “İnsanca bir yaşam istiyoruz” yazılı dövizler taşınan alanda, sık sık “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Biji bwrxwedana karkeran” ve “Hükümet istifa” sloganları atıldı. 

‘HER YENİ GÜNE YENİ BİR ZAM HABERİYLE UYANIYORUZ’

Grup adına açıklama yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, kamu emekçisi, işçisi, asgari ücretlisi, emeklisi, işsizi, kadını,  EYT’lisi, küçük esnafı, çiftçisiyle herkesin çok zor bir süreçten geçtiğini söyleyerek, her yeni güne yeni bir zam haberiyle uyandıklarını belirtti. Sarı, “Elektriğe zam, doğalgaza zam, akaryakıta zam, ekmeğe, tüpe, toplu taşımaya zam. Gıdaya, tekele, mevsimlik meyve ve sebzeye, mazota, gübreye zam üstüne zam geliyor. Enerji alanında yaşadığımız zamlar, yani elektriğe, akaryakıt ürünlerine, doğal gaza yapılan zamlar suya atılan bir taşın oluşturduğu halkalar gibi her alana yansıyor” dedi.

TÜİK tarafından açıklanan şubat verilerine göre resmi yıllık enflasyonun yüzde 55’e, gıda enflasyonunun yüzde 65’e çıktığını söyleyen Sarı, şöyle devam etti;

“Bizim faturalarımıza yansıyan gerçek enflasyon, çarşıda, pazarda, mutfakta yaşadığımız hayat pahalılığı çoktan yüzde 100’ü aştı.  Market sepetlerimiz, pazar arabalarımız artık bomboş. İş bulamıyoruz’ diyenler, ‘barınamıyoruz diyenler’, ‘geçinemiyoruz’ diyenler omuz omuza bu gidişe son vermek zorundayız. İşçinin patronundan yüksek oranda vergi verdiği bu adaletsiz düzene son vermeliyiz. Senelerdir SGK indirimi, vergi indirimi, teşvik diye diye işverenleri besliyorlar. Bir gecede vergilerini sıfırlıyorlar. Ama iş milyonlarca işçiye, emekçiye, emekliye gelince seçimden seçime vaatler verip sonra unutuyorlar”

‘ARTIK YETER DİYORUZ ‘

Gelinen noktada 'ülkeyi ucuz emek cennetine çevirerek uluslararası mali sermayenin yağmasına açan, tamamen borçlanmaya, dış finansmana, ranta, spekülasyona, betonlaşmaya dayalı ekonomik modelin çöktüğünü' söyleyen Sarı, bu ülkenin emekçileri, yoksullaştırılan halkı, toplumunun yüzde 99'u olarak yüzde 1’in faturasının emekçilerin sırtına yıkılmasına “artık yeter” dediklerini vurguladı. Sarı emekçilerin taleplerini şöyle sıraladı;

"Tüm tüketim maddelerine yapılan zamların geri alınmasını istiyoruz. 

Özelleştirmelerin iptal edilmesini, başta enerji üretim ve dağıtım şirketleri olmak üzere özel sektöre peşkeş çekilen tüm işletmelerin, fabrikaların kamulaştırılmasını istiyoruz.

Tüm yükü emekçilerin sırtına yıkan vergi adaletsizliğine son verilmesini istiyoruz.

Tüketim maddelerindeki KDV’nin tamamen kaldırılmasını istiyoruz.

Tükettiğimiz her şeye zam olarak yansıyan akaryakıt ürünlerinde ÖTV ve KDV’nin sıfırlanmasını istiyoruz.

Kamu özel iş birliği projelerinin, döviz garantili ihalelerin sonlandırılmasını istiyoruz.

Maaşlarımızın-ücretlerimizin insanca yaşamaya yetecek seviyeye çekilmesini istiyoruz.

Herkese güvenceli istihdam sağlanmasını, tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmesini istiyoruz.

Emekçiklerin sendika ve grev haklarını kullanmasının önündeki tüm yasal ve fiili engellerin kaldırılmasını istiyoruz.

Dünyanın neresinde olursa olsun emperyalistlerin çıkarları adına sürdürülen savaşlara hayır diyoruz. Yeryüzünün en büyük suç örgütü olan, doğuya doğru genişleme politikası yürüten NATO'dan çıkılmalı, üsler kapatılmalıdır. Savaşlara, çatışmalara karşı halkların kardeşliğini, emeğin birliğini sağlayacak adımlar atılmalıdır. "