İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Bartın'ın Amasra ilçesinde yaşanan maden faciasını protesto etmek için basın açıklaması düzenledi.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen açıklamaya çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

"Dün Soma, Ermenek bugün Bartın, kaza değil katliam" yazılı pankart taşınan açıklamada, "Bartın'ın hesabı sorulacak", "Soma’nın katili Bartın’ın faili" ve "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı.

Grup adına açıklama yapan Aykut Akdemir, resmi açıklamalara göre, 14 Ekim'de saat 18.15 sıralarında Amasra'daki bir kömür madeninde meydana gelen grizu patlamasında 41 maden emekçisi hayatını kaybederken 11’inin yaralandığını dile getirdi.

'TRAFO BAHANESİ KULLANILMAYA ÇALIŞILDI'

Her olayda ortaya atılan trafo bahanesinin başlangıçta burada da kullanılmaya çalışıldığına dikkat çeken Akdemir, sonrasında inandırıcı olmayacağı anlaşıldığında grizu patlaması olduğu gerçeğinin kabul edildiğini belirtti.

"Ölümlerin nedeni, grizu patlaması sonucu oluşan yüksek sıcaklık ve şok dalgası nedeniyle yanma ve ortama yayılan karbonmonoksit gazından zehirlenmedir" diyen Akdemir, şöyle devam etti:

"TTK tahliye ekipleri kurtarma çalışmalarını büyük bir özveriyle yürütürken, yer üstündeki kriz yönetimi organizasyonunda önemli aksaklıklara, madencilerin ailelerine bilgi verilmesinde eksikliklere, can kaybı sayısındaki belirsizliklere sebep olmuştur. Bakan Dönmez’ in açıklamalarında -350 kotunda 5 işçinin mahsur kaldığı bildirilmiştir. Hazırlık kotunda yeterli güvenlik önlemi alınmadan 5 işçinin ne amaçla bulundurulduğu izaha muhtaçtır. Gaz izleme sistemi verilerine ulaşılamamıştır. Metan sensörünün kritik seviyede uyarı verip vermediği, verdiyse ne çeşit önlemler alındığı, uyarı vermediyse nedenlerinin incelenmesi gerekmektedir. Siyasetin bürokrasiye müdahalesi sonucu oluşan kadrolaşma, liyakatsiz atamalar ve mühendislerin yetki ve sorumluluklarının yeterli ve doğru belirlenmemiş olması; yukarıda sıralanan sayısız soruna neden olmuş ve ne yazık ki bu facia meydana gelmiştir.”

'TÜM SORUMLULAR CEZALANDIRILANA KADAR VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Madencilik bilim ve teknolojisi grizu patlamalarını önleyecek bilgi birikimine ve deneyimine sahip olduğunu ve bu nedenle bu tip kazaların önlenebilir nitelikte olduğunu belirten Akdemir, hükümete seslendi.

Akdemir, "Bilim ve tekniğin gereklerini uygulamak yerine, yaşanan kayıpları kader ve fıtrat olarak tanımlamak üretim ve kâr hırsına kılıf bulmaktır. Buradan hükümete sesleniyoruz. Sayıştay raporunu, bakan ziyaretlerini açıklayamadığınız gibi manipülasyoncu kriz masanızla bilgilere ulaşımı engellediniz, biliyoruz ki bundan sonra da doğru bilgilere erişimi engelleyeceksiniz" dedi.

Denetimsizliğin madencilerin ölümüne yol açtığını söyleyen Akdemir, "Boşuna taziye mesajları, ziyaretlerle uğraşmayın. Çünkü biz biliyoruz o madeni mezarlığa çeviren sizsiniz. Siz de bilin, kâr hırsınız, denetimsizliğiniz, vurdumduymazlığınız sebebiyle hayatını kaybeden tüm yurttaşlarımızın kanı ellerinize bulaştı. Ve biz hayatını kaybeden, gençliklerini ve geleceklerini çaldığınız yurttaşlarımızın acısını yüreğimizde hissederek peşinizdeyiz. Tüm sorumlular cezalandırılana kadar da vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.