Metehan Ud / Demokrat Haber İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeni başkanı Tunç Soyer, İZENERJİ işçilerine yüzde 10.6 zam teklifinden bulundu. Genel İş ise Soyer’e alanlarda verdiği sözü tutma çağrısı yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZENERJİ Şirketi ile işyerinde örgütlü DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube arasındaki yedinci dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ediyor. Görüşmelerde şimdiye kadar 35 idari madde geçerken ekonomik maddelerde henüz masada duruyor. TİS görüşmelerinin bugün gerçekleşen beşinci oturumunda belediye bürokratlar ilk zam teklifinde bulundu. Belediye bürokratları en düşük işçi yevmiyesinin 94 liraya çıkarılmasını teklif etti.

Genel İş yöneticileri verilen teklifi kabul etmedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, asgari ücrete gelen zam öncesi taban ücreti baz alarak yüzde 28 zam önerisinde bulunuyor ancak sendika ise gerçek zam teklifinin daha düşük olduğunu dile getiriyor. Asgari ücrete gelen zamla birlikte en düşük yevmiyenin 85 TL olduğunu belirten sendika gerçek zam oranının yüzde yüzde 10.6 olduğunu ifade ediyor. Bürokratlar, KHK ile belediye şirketine geçen işçiler için öneride bulunmadı. Bir sonraki oturum ise 8 Mayıs’ta gerçekleşecek.13 Mayıs’a kadar anlaşma olmaz ise arabulucu süreci başlayacak.

GENEL İŞ SOYER’E VAATLERİNİ HATIRLATTI

Verilen zam teklifini Demokrat Haber’e değerlendiren Genel İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız “Sözleşme taslağını işyerinden gelen taleplerle birlikte işyeri temsilcilerimizle hazırladık. Verilen teklifin kabul edilebilecek, tartışılacak bir yanı yok. Alanlarda bizden daha fazla eşit işe eşit ücret talebini dile getiren bir büyükşehir belediye başkanımız var. Bu talep de ancak sözleşme hayat bulabilir. Bugün gerçek enflasyonunun yüzde 40’larda 50’lilerde olduğu bir ortamda verilen rakam çok komik. İZELMAN işçilerinin biten toplu iş sözleşmesi ile birlikte aramızdaki uçurum daha da büyüdü. Biz bu farkın kapatılmasını istiyoruz. Görüşmelerimiz devam edecek. İş barışının yolu sözleşmeden geçiyor. Tunç Soyer, DİSK önünde yaptığı açıklamalar hayat bulmalı. Birlikte üretip birlikte yöneteceksek iş barışı sağlanmalıdır. Biz sözleşmenin masada bitmesini istiyoruz” diye konuştu.

SÖZLEŞME 5 BİNDEN FAZLA İŞÇİYİ KAPSIYOR

Sözleşmeden İzmir Büyükşehir Belediyesinin temizlik, park bahçeler, fen işleri, katı atık, çevre temizliği, makine atölyeleri, İZSU, ESHOT, hastane ve huzurevleri gibi 20 biriminde çalışan 4 binin üzerinde işçi ile KHK ile İzmir Büyükşehir Belediyesinin kadrosuna geçen 800 civarında eski taşeron işçi faydalanacak.

İŞÇİLER NE İSTİYOR?

İşyeri temsilciler kurulunda belirlenen taleplere göre, işçiler ilk yıl için günlük en düşük taban ücretinin 125 TL’ye yükseltilmesini, altı ayda bir enflasyon artı yüzde 3 oranında zam yapılmasını, haftalık çalışma saatinin 45’ten 40 saate düşürülmesini talep ediyor. Kıdem tazminatı hesabının 55 günden 60 güne çıkarılmasını da isteyen işçiler ayrıca kıdem zammının 10 liraya yükseltilmesini, gece çalışma ücretinin yüzde 33’ten yüzde 60’a çıkarılmasını talep ediyor.

KHK’Lİ İŞÇİLER ASGARİ ÜCRET ZAMMI TALEP EDİYOR

İşçilerin artış talep ettiği maddeler arasında sorumluluk zammı, prim zamları, aile, çocuk, öğrenim yardımları, öğle yemeği parası, yakacak, ulaşım, gıda, bayram yardımı, yıllık izinler gibi maddeler de bulunuyor. Ayrıca sözleşmeye konulan ek bir madde ile KHK ile geçen işçilerin asgari ücret zammı ile yüzdelik dilim uygulamasından faydalandırılması da isteniyor. KHK’li işçiler yemek yardımı, yol yardımı, giyim ve koruyucu eşya yardımı, hastalık yardımı, gıda yardımı gibi maddelerin verilmesini de istiyor.

SÖZLEŞME GECİKMELİ BAŞLADI

Kasım ayında başlaması gereken TİS görüşmeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesinin sendikanın yetkisine itiraz etmesinden dolayı başlayamamıştı. Büyükşehir, KHK ile şirkete geçen işçilerin TİS’e dahil edilmesine itiraz etmişti. Sendika ise KHK’li işçilerin de TİS haklarından faydalanması için yetki kapsamında olmasını istedi. İşçilerin kitlesel eylemleri ve iş bırakması üzerine belediye yönetimi yetkiye yaptıkları itirazı geri çekmek zorunda kalmıştı.