İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım ücret sistemini ve tarifesini değiştirmesi belediye önünde protesto edildi.

Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde oy çocukluğu ile onaylanan toplu ulaşım ücret sistemini ve tarifesini protesto etti. Konak’ta bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelen TÖP üyeleri, “Ulaşım zammı geri çekilsin, 90 dakikama dokunma!” yazılı pankart açılıp, tepkilerini attıkları “Halk için hizmet! Ücretsiz ulaşım!”, “Krizin bedeli patronlara!”, “İş, ekmek, barış, özgürlük!” ve “Yaşasın toplumsal özgürlük mücadelemiz!” sloganları ile gösterdi.
 
KENT HALKINA SORULMADI
 
Parti üyelerinden Cansu Ekmen tarafından yapılan açıklamada, İzmir halkına sorulmadan böylesine önemli bir konuda karar alınması eleştirildi.
 
SOYER TEPKİLERİ GÖRMEZDEN GELDİ
 
90 dakika aktarma uygulamasının kaldırılmasının önceki dönemlerde de birkaç kez gündeme gelmesine rağmen halkın tepkisi üzerine bundan geri adım atıldığını hatırlatan Ekmen, “Fakat şimdi 90 dakikanın kaldırılacağı gündeme geldiği gün sosyal medyada tepki rekoru kırmasına #90DakikamaDokunma hastagi 1 sıraya yükselmiş olmasına rağmen, Tunç Soyer yönetimi tepkileri görmezden gelmiş ve bu kararın alınması için zorlamıştır” dedi. 
 
Açıklamada, yapılan değişikliği “Biz kamu yararına hizmet veren bir dernek veya vakıf değil, belediyeyiz. Geliri ve gideri dengelemek zorunda olan bir kamu kuruluşuyuz. Çarkın bir şekilde dönmesi lazım” sözleriyle savunan İBB Başkanı Tunç Soyer’e şu sözlerle yanıt verildi: “Belediye bir şirket değildir. Yerel yönetimler kâr etmeyi esas alamaz. Yerel yönetimler kamusal hizmet üretmek, halka hizmet sunmak için vardır. Fakat neo-liberal anlayışla birlikte yerel yönetim anlayışı da kâr zarar hesabı yapmaya, hizmetleri bir meta gibi yurttaşlara satmaya başlamıştır. Biz buradan İzmir Büyükşehir Belediyesini uyarıyoruz ve İzmir halkına sesleniyoruz Ulaşım Zammı ile yapılan şey Sosyal Belediyecilik değildir, bunun adı Neo-liberal belediyeciliktir. Bu açıklamanın ruhunda olan şey de neo-liberalizmdir, ‘çarklar halkın zararına da olsa dönmeli’ anlayışıdır. Demek ki ‘kamu yararına hizmet vermek’, ‘Belediye başkanımız’ için ikincildir; ‘hizmet alım-satımı ve gelir gider dengesi’ esastır. Hükümetin işçi düşmanı politikalarından iyi tanıdığımız ‘krizde ve salgında yükü emekçinin sırtına yıkma’ uygulamasının bir benzerini Sosyal Belediyecilik iddiasında olan İzmir Büyükşehir Belediyesinde görmekteyiz. ”
 
'YANLIŞ KARARDAN DÖNÜN'
 
İşçilere, ev emekçisi kadınlara, öğrencilere ve EYT'lilere ücretsiz aylık abonman kartı verilmesi çağrısında bulunan Ekmen, Başkan Soyer’i ve Belediye Meclisi’nde 90 Dakikayı kaldırma yönünde oy kullanan üyeleri alınan yanlış karardan dönmeye davet etti.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı