İzmir Başsavcılığı, İzmir 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen dava duruşması sırasında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın mahkeme heyetine itirazları nedeniyle soruşturma başlatıldığını bildirdi.Katliamdan sonra Onur Gencer’in sosyal medya hesaplarında dikkat çekici fotoğrafları ve paylaşımları ortaya çıkmıştı. Gencer, Suriye’nin Menbic kentindeki bir mevzi içerisinde, elinde uzun namlulu silahla çektiği bir fotoğrafı “Suriye hatırası” notu ile paylaşmıştı. TSK envanterinde bulunan ve kolluk birimleri tarafından kullanılan MPT-76 model silahı elinde tutan katil Gencer, Suriye’nin farklı kentlerinde fotoğraf çektirmişti.

HDP’nin İzmir merkezine yönelik saldırıda öldürülen Deniz Poyraz’ın katili Onur Gencer’in ağırlaştırılmış müebbet ve yedi yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı dava bugün görüldü.

Duruşmada sanık Gencer’in rahat tavırlar içinde olması, yanında duran iki jandarmayla gülerek sohbet etmesi Poyraz ailesinin ve avukatlarının tepsini çekti. Sanığın tuvalet ihtiyacı için dışarı çıkarılırken Poyraz ailesine dönerek gülmesi salonda gerilimi yükseltti ve bu durum kısa süreli arbedeye neden oldu.

Buldan, Deniz Poyraz’ın davasının görüldüğü İzmir’de “Bugün İzmir Adliyesinde bir katil (Onur Gencer) yargılanacak. Ancak bu katilin arkasındaki güçler yargılanmadığı sürece ve onlar hesap vermediği sürece bu iş bitmeyecek. Katilin olayı gerçekleştirmeden önce Mınbiç’e gidip eğitim aldığını herkes biliyor. Orada eğitim aldıktan sonra buraya tekrar geldiğini ve bu cinayeti işlediğini hepimiz biliyoruz. Mınbiç’te eğitim alıp milli ve yerli bir katil haline gelerek, bir IŞİD’li pozisyonuna bürünerek Türkiye’ye gönderilmesi onu tam bir kaos planını hayata geçirmek için uygun bir zemin haline getirdi” demişti.

Mahkeme heyetine seslenen Buldan, sanığın Suriye’nin Menbiç kentinde eğitim alan bir katil olduğunu ifade ederek, “Bu kadar sakin soru soramazsın, katile katil gibi davranın. Bu adam IŞİD’den eğitim aldı” dedi.

Başsavcılığın açıklamasında şunlar kaydedildi:

“29 Aralık 2021’de İzmir 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesinde görülmekte olan davanın duruşması sırasında HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan hakkında mahkeme heyetine yönelik hakaret içerikli söz ve davranışları nedeniyle soruşturma başlatılmıştır. Söz konusu duruşmada izinsiz görüntü kaydı yapan ve nakleden kişiler hakkında da ayrıca soruşturmaya başlanılmıştır.”