İzlanda’da 29 Ekim’de yapılan parlamento seçimlerinde son koalisyon hükümeti ortağı sağ Bağımsızlık Partisi oyların yüzde 28,4 ünü alarak birinci parti oldu.

Kamuoyu yoklamalarında yüzde 20-25 seçmen desteği ile birinci ya da ikinci parti olarak çıkması tahmin edilen Korsan Parti ise oylarını yüzde 9,4 arttırmasına karşın yüzde 14,5 ile üçüncü parti olabildi.

İsveç merkezli olan Korsan Parti siyasal olarak Wikileaks belgelerinin sızdırılması sonrası kuruldu. İskandinav ülkelerinde büyüme gösteren Korsan Parti, telif hakları, eğitim, bilişim bilimi ve genetik patentler konusunda reformlar yapılması gerektiğini savunuyor.

Korsan Parti’nin beklenen oy oranına ulaşamamasının nedeni olarak, partinin büyük seçmen desteğine sahip olduğu genç seçmenlerin oy kullanmaya gitmemesi gösteriliyor.

Seçimler öncesinde Korsan Parti’nin olası hükümet ortağı olarak gösterilen Sol-Yeşiller Partisi ise şaşırtıcı bir seçmen desteği yakalayarak yüzde 17,1 oy oranı ile ikinci büyük parti olmayı başardı.

Hükümetteki sağ koalisyonun diğer ortağı İlerici Parti ise tarihinin en kötü sonucunu aldı.

Eski başbakan ve parti lideri Sigmundur David Gunnlaugsson’un vergi cenneti Panama’da şirket sahibi olduğunun ortaya çıkması, İlerici Parti’nin yüzde 13,7 lik seçmen kaybına uğramasının nedeni olarak gösteriliyor.

Seçimlerin bir diğer mağlubu Sosyal Demokrat İttifak ise yüzde 5,9 seçmen desteği ile sonuncu parti olabildi.