Türkiye’nin Afrin'e operasyon başlattığı 20 Ocak tarihinden itibaren yurt genelinde sosyal medya paylaşımlarından dolayı çok sayıda kişi için soruşturma başlatıldı, gözaltılar, tutuklamalar yaşandı.

İzmir'de İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal'ın Afrin operasyonu ile ilgili haberler nedeniyle gözaltına alındığı bildirildi. Polis Ümit Kartal'ın ofisinde ve evinde arama yaptı.

İz Gazetenin haberine göre, Bugün saat 18.00 civarı İzmir Çankaya’da bulunan gazete bürosunu basan polis İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Ümit Kartal’ı gözaltına aldı. Kartal hakkında yakalama ve gözaltı kararı olduğunu söyleyen ekipler, Ümit Kartal’ı da alarak Kartal’ın Çiğli’deki evine gitti. Evinde yapılan aramanın ardından telefonuna el koyulan Kartal, Çankaya’daki TEM Şube Müdürlüğü’ne götürüldü. Avukat Dilek Güzel, Gazeteci Ümit Kartal’ın gözaltına alınma gerekçesinin, “Türkiye’nin Afrin Operasyonu ‘işgal’ olarak nitelendirip halkı galeyana getirmek üzere haberler yapmak” olduğunu ifade etti. Dosyada kısıtlılık kararı olduğunu belirten Güzel, Gazeteci Ümit Kartal için 7 gün gözaltı süresi olduğunu söyledi.

BURSA'DA EV BASKINLARI: EMEP İL BAŞKANI DA GÖZALTINDA

Bursa’da barış çağrısı yapan Bursa Demokrasi Güçlerine operasyonlar yapıldı, çok sayıda kişi gözaltına alındı. Sabah saatlerinde düzenlenen ev baskınlarıyla Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Hasan Özaydın’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan adlarına ulaşılanlar şöyle:

Gözaltına alınanlardan adlarına ulaşılanlar şöyle: EMEP İl Başkanı Hasan Özaydin, Yeşil Sol Parti İl Başkanı Serdar Esen, Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikasından (BATİS) Metin Burak.

Öte yandan HDP Bursa İl Eş Başkanı Filiz Ejderoglu, DBP İl Yöneticisi Hanifi Çam, Halkevleri GYK Üyesi ve Bursa İl Başkanı Gürkan Çelik, Halkevleri Bursa Yöneticisi Fidel Çakmak, Bursamuhalif Editörü Ozan Kaplanoglu ile HDP İl Sekreteri Çicek Çelebioğlu'nun da evlerine baskın düzenlendi ve evde olmadıklarına dair tutanak tutuldu.

ANKARA'DA ÇOK SAYIDA GÖZALTI

Ankara'da sabah saatlerinde düzenlenen ev baskınlarıyla aralarında tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın danışmanı Songül Akbay’ın da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Öte yandan Öğrenci Kolektifleri üyeleri Aysu Simge Taştan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyesi Cevahir Canpolat, Kaos GL üyesi Ali Erol, Seyri Sokak muhabiri Sibel Tekin ile Emek Erez'in de evlerinde polis arama yapıyor.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, polisin gece saatlerinde Avukat Kemal Aytaç'ın evine baskın düzenlediğini aktardı.

TARIM ORKAM-SEN BAŞKANI GÖZALTINA ALINDI

Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Hamit Kurt sosyal medya paylaşımları nedeniyle sabah evine yapılan baskının ardından gözaltına alındı.

KESK'e bağlı Tarım Orkam-Sen'in Genel Başkanı Hamit Kurt, sosyal medyada barış ve TTB'ye destek verdiği paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. Kurt’un evine sabah 06.30 sularında gelen polisler evde arama yaptı. Ardından Kurt gözaltına alındı.

ESKİŞEHİR'DE EMEP ÜYESİ SİNAN NİRON TUTUKLANDI

Eskişehir'de Afrin paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alınan 5 kişiden Emek Partisi (EMEP) üyesi Sinan Niron tutuklandı.

Eskişehir'de 31 Aralık Çarşamba günü sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında  “PKK/KCK bölücü terör örgütünün propagandasını yapmak”, “Cumhurbaşkanına hakaret etmek” ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” iddiası ile gözaltına alınan 5 kişi bugün ifadelerini vermek üzere savcılığa getirildi.

3 kişi ifadelerinin ardından serbest kalırken, iki kişi ise tutuklama talebiyle  mahkemeye sevk edildi, biri serbest bırakıldı.

4. Sulh Ceza Mahkemesi, Emek Partisi (EMEP) üyesi Sinan Niron ise tutuklanmasına karar verdi.

C.T, ev baskını sırasında evde olmadığı için bugün savcılığa giderek ifade verdi. C.T ifadesinin ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. C.T. serbest bırakıldı.

ESP VE DEVRİMCİ PARTİ'YE 'AFRİN' OPERASYONU: 7 GÖZALTI

İstanbul ve Ankara’da yapılan ev baskınlarında ESP, SGDF ve Devrimci Parti yönetici ve üyelerinin bulunduğu en az 7 kişi gözaltına alındı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) ve Birleşik Devrimci Parti (Devrimci Parti) üye ve yöneticilerine yönelik İstanbul ve Ankara’da sabah saatlerinde ev baskınları yapıldı. Yapılan operasyonda 7 ismin gözaltına alındığı öğrenildi.

İstanbul’da düzenlenen polis baskınlarında ESP MYK üyeleri Sıtkı Güngör, Deniz Bakır, SGDF MYK üyesi Ali Deniz Esen, ESP üyesi Muhammet Bedran Çogaltay ve Boran Atıcı’nın gözaltına alındığı bildirildi.

Ankara’daki operasyonda ise, Devrimci Parti MYK üyesi Ezgi Akevran ile PM üyesi Evren Ergin’in sabah saatlerinde gözaltına alındıkları aktarıldı.

Gözaltıların Afrin'e ilişkin paylaşımlar nedeniyle yapıldığı öğrenildi.

Kaynak: Evrensel