İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Pandora Belgeleri’yle ortaya çıkan, vergiden kaçınmak için vergi cennetine para aktardıkları ileri sürülen iktidara yakın iş insanlarının vergi ödeyip ödemediklerini Meclis gündemine taşıdı.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren Çıray, 'Türkiye’nin derin bir ekonomik buhran döneminden geçerken saray zenginlerinin Virjin Adaları’nda cenneti yaşadığını' söyledi.

'MİLLET CEHENNEMİ YAŞARKEN SARAY MÜTEAHHİTLERİ VERGİ CENNETİNDE'

Devlet mekanizmalarının en birincil işlevinin ödenen vergileri adaletli bir şekilde yönetmek olduğuna vurgu yapan Çıray, “Milletler siyasi partilere adaletli şekilde vergi toplansın ve devleti yönetirken toplanan vergileri hakkaniyetli bir şekilde kullansın diye oy verir. Ama gelin görün ki, bu siyasi iktidar döneminde çoğunluğun yoksulluğu azınlığın cennetine dönüşmüş durumda. Cumhuriyet tarihimizde ilk defa kişi başına gelirde yedi sene üst üste düşüş yaşandı. Tarihte görülmemiş bu düşüş yaşanırken sarayın müteahhitleri, sarayın medya patronları ve diğer pek çok kişi ve kuruluş servetlerini vergiden kaçırmak için offshore şirketler üzerinden vergi cennetine aktarıyor ve devleti yöneten hükümet buna göz yumuyorsa, artık o noktada eşitlikçi ve adaletli bir iktidar kalmamış demektir” ifadelerine yer verdi.

'MASAK NEREDE?'

“Türkiye’nin vergi sistemi torba kanunlarla yönetilir oldu” diyen Çıray, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Tek bir imza ile vergilere zam yapılıp zaten geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşımız her geçen gün yoksullaşırken, saraydan adrese teslim kamu ihaleleri ile ceplerini dolduran yandaş şirketlerin ve patronların vergi muafiyeti için servetlerini kaçırması kabul edilebilir değildir. Türkiye iş dünyasından pek çok zengin ismin ve bu isimlerin yakın akrabalarının vergiden kaçınmak için vergi cennetine para aktardıkları ya da gayrimenkuller satın aldıkları ileri sürülüyor. Peki Mali Suçları Araştırma Kurulu MASAK nerede? Bu iddialar ile ilgili bir soruşturma başlattı mı? Milletimiz artık yaşanan tüm bu adaletsizliklerden, yolsuzluklardan, fakirlikten bıktı. Söz konusu iddialar tatmin edici bir şekilde milletimize açıklanmalı.”

'VERGİ KAÇIRDIKLARI İDDİA EDİLEN KİŞİ VE KURUMLAR VERGİ ÖDÜYOR MU?'

İYİ Partili Çıray, tüm bu iddiaların gölgesinde Bakan Elvan’a şu soruları yöneltti:

1- Pandora belgelerinde adı geçen ve vergi cennetine para aktardığı ileri sürülen söz konusu kişi ve kurumlar söz konusu yatırım ve para transferlerinde vergi ödemişler midir?

2- Eğer ödememişler ise servetlerini yurtdışına aktardığı belirtilen söz konusu kişi ve kurumlardan vergi almayı düşünüyor musunuz?

3- Yurt dışına kaçırılan bu paraların ne kadarı meşru ne kadarı meşru olmayan yollardan kazanılmıştır?

4- Mali suçları araştırma kurulu (MASAK)’nun bu iddialar ile ilgili başlatmış olduğu bir soruşturma var mıdır?