15 Temmuz Araştırma Komisyonu'nun hazırlayıp Meclis Başkanlığı'na sunduğu ancak yayınlanmayan rapora ilişkin tartışmalar sürüyor.

Dönemin komisyon başkanı Reşat Petek’in yayınladığı rapora dair eski Meclis Başkanı İsmail Kahraman 'rapor âtıl kaldı' savunması yaptı.

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, eski Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın ‘FETÖ Darbesi Araştırma Komisyonu’nun raporu hakkında yaptığı açıklamaları tepki gösterdi.

Komisyonda görev alan Çıray, “Damadı FETÖ’den ötürü hâlâ kaçak olan Kahraman, ne yazık ki, adeta tam da FETÖ’ye yakıştırılabilecek yöntem ve gerekçelerle zaten sisler içindeki 15 Temmuz darbesini karartmak istiyor. Komisyon, gayet verimli bir şekilde çalışmış ve kamuoyunun dikkatini üzerinde toplamışken önce sulandırıldı, sonra da Sayın Erdoğan’ın ‘Çalışmasını tamamlamıştır’ beyanı ve Sayın Bahçeli’nin yeni anayasa tartışması başlatması üzerine âtıl hale getirilmiştir” dedi.

‘FETÖ DARBESİNİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU RAPORU OLDUBİTTİYE GETİRİLMEK İSTENDİ’

Komisyonun AK Partili başkanı ve üyelerinin “yukarılardan gelen talimatlarla” muhalefetin çabalarını boşa çıkarttığını belirten Çıray, “Biz, oldubittiyle dayatılan bu rapora elbette itiraz ettik. Bu itirazımızı, ceza hukuku açısından suç teşkil edeceği uyarısında da bulunduğumuz resmi bir dilekçe ile Türkiye Büyük Millet Başkanlığına sunduk. Bununla da yetinmedik ve doğrudan doğruya rapora ilave edilmesi gereken çok kritik unsurlardan oluşan çalışmamızı da ayrıca Meclis Başkanlığı vasıtasıyla Komisyona ilettik,” ifadelerini kullandı.

Çıray sözlerini şöyle sürdürdü:

“Maalesef bütün bu çabalar, başkanlık dönemi hiç de hayırla yad edilemeyecek Sayın İsmail Kahraman tarafından adeta bozuk para gibi harcanarak dikkate alınıp gerektiği şekilde işleme konulmadı. Raporun bizim katkılarımızla oluşacak yeni şeklinin yüce Meclis’e sunulması ve gereken onayı alması engellendi. Kısaca ortada kadük olan bir rapor falan yoktur. Gereken çalışmayı yapmamış olduğu izlenimi verilmek istenen bir Komisyon ve kamuoyunun kadük kaldığına inandırılmak istendiği bir rapor vardır.”

‘REŞAT PETEK’İN AÇIKLADIĞI RAPOR EKSİK’

Komisyon Başkanı Reşat Petek’in “kaybolduğu dahi iddia edilen” raporu, kendi hukuk bürosunun sitesine koyduğunu hatırlatan İYİ Partili Çıray, “Ancak o rapor eksiktir. Belli ki Petek, bunu, önümüzdeki yeni dönemin koşullarında herhangi bir hukuki ve siyasi suçlamanın muhatabı olmamak için yaptı. Ama kendisi için maalesef doğru bir şeyi yanlış bir şekilde yaptı bile diyemeyeceğim. Yanlış bir şeyi yanlış bir şekilde yaptı” diye konuştu.

İsmail Kahraman ve Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un açıklamalarını 'eksik' olarak niteleyen İYİ Partili Çıray, “Özellikle İsmail Kahraman görevini açıkça yerine getirmemiş, hatta adeta düpedüz suistimal etmiştir. Kahraman mesnetsiz bir gerekçeyle yüce Meclisin Anayasa ve Kanunla belirlenmiş ve Millet adına yükümlülüğü olan yasama ve denetleme görevini yerine getirmesini engellemiştir” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Meclis Başkanının nasıl ki Bütçeyi yahut Komisyonlarda kabul edilmiş kanun tasarılarını bekletme hakkı yoksa, tarihimizin en vahşi şiddet, terör ve utanç darbesini araştırmak için kurulmuş “FETÖ Darbesini Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı rapor için gerekli tüm prosedürleri uygulama yükümlülüğü vardır. Bu yükümlülüğün sözde bahanelerle yerine getirilmemiş olması, sorumlusunu Yüce Divan’a götürecek Anayasal bir suçtur. Aynı durum, objektif bir hukuki değerlendirmeden sonra pekâlâ halihazırdaki Meclis Başkanına da teşmil edilebilir. Bu aynı zamanda FETÖ ve benzeri karanlık örgütleri ve metotlarını etkisizleştirmek için elzemdir. “