İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yeni anayasa çağrısına yanıt verdi.

Türkkan, “Biz bu ucube sisteme payanda olabilecek her türlü anayasa teklifine karşıyız. Bu ucube sistem değişmeli öncelikle. İyileştirilmiş bir Parlamenter Sistem istiyoruz” diye karşılık verdi.

Türkkan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Bahçeli'nin Anayasa değişikliği çağrısına ilişkin soruları yanıtlarken şöyle konuştu:

'BU UCUBE SİSTEM DEĞİŞMELİ'

"Bu yeni Anayasa taslağı ile alakalı AK Parti’den gelen ilk sese baktım. ‘Keşke biz Cumhur İttifakı ortakları olarak, önce kendimiz böyle bir mutabakata varıp da kamuoyuna açıklasaydık’ diye serzeniş dolu bir ifadesini gördüm Sayın Naci Bostancı’nın. Yani diyor ki ‘Sen kendi başına bunu yapamazsın. Beraber yapmalıydık’ mealen ben böyle okudum. Sayın Bahçeli’nin bu çağrısına peşinen söylüyorum, ‘Ret’ diyoruz. Türkiye’nin gerçek gündemini karartacak, Türkiye’de insanlar hastalıktan telef olmuş, ölüyor aşı bulamıyorsunuz, hastanelerde yer yok. Açlıktan insanlar intihar ediyor. Dış politikada Türkiye şamar oğlanına dönmüş. Siz bunları bahsetmeden, sadece kamuoyunun gündemini değiştirmek için ortağınızın bile, ağababanızın bile haberi olmayan bir anayasa taslak metni hazırlamış, biz peşinen reddediyoruz. Bizim bu ucube sisteme payanda olabilecek her türlü anayasa teklifine karşıyız. Bu ucube sistem değişmeli öncelikle. İyileştirilmiş bir Parlamenter Sistem istiyoruz."

'ER YA DA GEÇ HESAP VERECEKSİNİZ'

Basın toplantısında, görevden alınan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan dönemine ilişkin eleştirilerde bulunan Türkkan, şöyle konuştu:

"Hakkında gümrük kaçakçılığı ihbarı yapılan Ruhsar Pekcan göreve gelir gelmez işe öyle hızlı başladı ki; ilk iş olarak; 'Emine Erdoğan’ın adını kullanarak vergisiz mal çekmeye çalışan Ruhsar Pekcan’a karşı dikkatli olun' uyarısı giden 19 bürokratın yerini değiştirdi. Ayrıca Pekcan döneminde gümrüklerin nasıl kevgire döndüğünü görmek istiyorsanız Derince Limanı’na bakmanız yeterli. Kocaeli Deniz Gümrüğü'nde 540 kilogram kokain ile tüm zamanların en yüksek miktarda ve tek seferde uyuşturucu maddesi ele geçirildi. Pekcan’a soruyorum: Türkiye'de tüm zamanların rekorunu kıran kokainin yakalanmasında öncü rol üstlenen Müdür, neden 'müdürlük' makamından alınıp teftişe çekildi? Tüm bu soruların cevabını bekliyoruz. Görevden alınmış olmanız, her şeyin geride kaldığı anlamına gelmiyor Pekcan. Er ya da geç hesap vereceksiniz."

Türkkan, şunları söyledi:

'KAVCIOĞLU 159.2 TON ALTININ AKIBETİNİ AÇIKLASIN'

128 milyar dolardan sonra Merkez Bankası'nın 159,2 ton altını da mı kayıp! Merkez Bankası Başkanı Sayın Şahap Kavcıoğlu Merkez Bankası’nın altın rezervinin 720 ton olduğunu açıkladı. Ancak bu altının 364 tonu özel bankalara ait. Merkez Bankası’nın ise resmi rakamlara göre 515 ton altını vardı. Ancak kasada 159 ton altın eksiği var. Nerede bu 159 ton altın. Kime sattınız, neden sattınız? Dünya Altın Konseyi verilerine göre dünyada en çok altın satan Merkez Bankası Türkiye’ninki. Merkez Bankası Başkanı Sayın Şahap Kavcıoğlu Kamuoyunu aydınlatmak 159,2 ton altının akıbetini açıklamak zorundadır. Dolar bitti, şimdi de sıra altında mı?

'ÖDEME YAPACAĞINIZ YERLER AÇIK, PARA KAZANACAĞINIZ YERLER KAPALI'

"Bildiğiniz gibi 29 Nisan’dan itibaren ülkemiz 17 günlük tam kapanmaya girdi. Nereler kapalı, nereler açık diye sormayın. Ödeme yapacağınız yerler açık, para kazanacağınız yerler kapalı. Bakın esnaf dükkanına ne asmış, ‘tadilat yok, taşınmadık, battık’ tabelası asmış. İktidar, tam kapanma destek paketini açıklamalıydı. Günlük ve haftalık çalışanlara, düzenli geliri olmayanlara, destek sağlanmalıydı. İktidar görüyor mu, Saray ülkenin her yerinden yükselen feryatları duyuyor mu bilmiyorum. Son birkaç günde yaşanan intihar olayları o kadar çoğaldı ki her okuduğumuz intihar öyküsü yüreğimizi ayrı acıtıyor."

'PEKCAN DÖNEMİNDE GÜMRÜKLER KEVGİRE DÖNDÜ'

"Hakkında gümrük kaçakçılığı ihbarı yapılan Ruhsar Pekcan göreve gelir gelmez işe öyle hızlı başladı ki; ilk iş olarak; 'Emine Erdoğan’ın adını kullanarak vergisiz mal çekmeye çalışan Ruhsar Pekcan’a karşı dikkatli olun' uyarısı giden 19 bürokratın yerini değiştirdi. Kendisi hakkında bilgiye sahip olan bürokratların yerini değiştirmek ne demek? Ayrıca Pekcan döneminde gümrüklerin nasıl kevgire döndüğünü görmek istiyorsanız Derince Limanı’na bakmanız yeterli. Kocaeli Deniz Gümrüğü'nde 540 kilogram kokain ile tüm zamanların en yüksek miktarda ve tek seferde uyuşturucu maddesi ele geçirildi. Anlaşılan o ki gram gram ülkeye ölüm saçan uyuşturucu tacirleri işi büyütmüşler. Ama anlaşılmayan bir şey var. 22 Ağustos 2020 tarihli ilk aramayı gerçekleştiren Kocaeli Gümrük Muhafaza ekibi, kokain paketlerinin yüklendiği 6 konteynere 'temiz' tutanağı tutmuş. Temmuz 2020'de atanan Bakanlığa bağlı Kocaeli Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürü’nün görev ihmali soruşturulmadı bile. Ama nasıl olduysa Ticaret Bakanlığı; Doğu Marmara Müdürlüğü'ne bağlı aramayı derinleştiren Kocaeli Bölge Müdür Vekili’ni, 12 Şubat 2021'de Ticaret Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığı'na atadı. Sayın Pekcan’a soruyorum: Türkiye'de tüm zamanların rekorunu kıran kokainin yakalanmasında öncü rol üstlenen Müdür, neden 'müdürlük' makamından alınıp teftişe çekildi? Tüm bu soruların cevabını bekliyoruz. Görevden alınmış olmanız, her şeyin geride kaldığı anlamına gelmiyor Sayın Pekcan. Er ya da geç hesap vereceksiniz."