İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve Parti Sözcüsü Prof. Dr. Kürşad Zorlu, partisinin genel merkez binasında düzenlediği basın toplantısında konuştu.

Zorlu, “Devletimizin Suriye ve Suriye’deki terör örgütleri ile mücadele konusunda bölgedeki süper güçler arasında sıkıştığını görüyoruz. Bu noktada üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek amacıyla devletimizin bilgisi ve yönlendirmesi dahilinde Suriye yetkililer ile görüşmek üzere bir heyet hazırlıyoruz. Büyük olasılıkla da resmi başvurumuzu pazartesi günü yapacağız. Görüşme gerçekleşirse devletin ilgili birimlerini de bilgilendireceğiz” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 5 Ocak 2020 tarihinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmeye hazır olduğunu ifade ettiğini hatırlatan Zorlu, "Biz biraz önce bahsettiğimiz kaygılar ve açıklayacağım 4 madde çerçevesinde Genel Başkanımızın bu çağrısını Dışişleri Bakanlığımıza resmi bir yazı olarak bildirmeye karar verdik. Bu konunun takipçisiyiz ve milletimiz adına kaygılandığımız bu tablodan bir an önce uzaklaşmak istiyoruz" açıklamasını yaptı.

4 MADDE SAYDI

Zorlu'nun paylaştığı maddeler ise şöyle oldu:

"1. Ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin vatanlarına geri dönmelerinin sağlanabilmesi için gerekli ekonomik, toplumsal ve güvenlik koşullarının sağlanabilmesine katkıda bulunmak,

2.Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması amacıyla bu ülkede varlığını sürdüren PKK/YPG terör örgütünün faaliyetlerine son verdirilmesi için ortak bir strateji geliştirilmesi,

3. Suriye'nin yeniden imarı ve uluslararası topluma dönüşünün sağlanması için diplomatik desteğin sağlanması,

4. Suriye'de faaliyet gösteren ve Türkiye ile Suriye'ye güvenlik tehdidi yaratan PKK/PYD dışındaki terör örgütleriyle mücadelede ortak bir yaklaşım geliştirilmesi".