İYİ Parti, Eylül 2023 tarihinden önce yapması gereken kongresini seçim takvimini gözeterek ekim ayında başlatma kararı aldı. Kararda milletvekili aday adayı olmayı düşünen il ve ilçe başkanlarının kongre sürecinde aday olmaması yönünde de karar alındı.

İYİ Parti Genel İdare Kurulu kongre gündemiyle toplandı. Toplantıda olağan kongre sürecinin başlatılması kararı alındı. Karara göre İYİ Parti ilçe ve il kongreleri 3 Ekim’de başlayacak. Genel İdare Kurulu ayrıca haziran ayında yapılması beklenen genel seçimlerde milletvekili aday adayı olacak partililerin teşkilatlarda boşluk olmaması için il ve ilçe kongrelerinde aday olmamalarına yönelik tavsiye kararı da aldı.

İYİ Parti’den edinilen bilgiye göre en geç Eylül 2023 tarihine kadar yapılması planlanan kongre takviminin yeni yılın başında başlatılması mümkündü. Ancak yaklaşan seçim takvimi dikkate alınarak kongre sürecinin seçimle çakışmaması için kongre takvimi erken başlatıldı.

Milletvekili adayı olmayı düşünenlerin ilçe ve il yönetimlerine aday olmaması yönünde tavsiye kararını hatırlatan partililer bunun nedenini de, “2018 seçimlerinde 50’ye yakın il-ilçe başkanı ve yöneticisi milletvekili adayı olmak için istifa etti. Seçim sürecinde teşkilatlarda yaşanacak böyle bir boşluk çalışmalar açısından sorun oluyor. Buna dair bir önlem alınmaya çalışıyor” şeklinde açıkladı.

İYİ Parti 2. Olağan Kongresi’ni 20 Eylül 2020 tarihinde yapmıştı.