İtalya’da mevcut Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, partilerin talebi üzerine ikinci dönemde de görev almayı kabul etmesinin ardından cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki 8. turda yeniden cumhurbaşkanı seçildi.

İtalya'da cumhurbaşkanı seçiminde yaklaşık bir haftadır siyasi partiler arasında anlaşma sağlanamaması üzerine mevcut Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella yeniden seçildi. İtalya'da daha önce yalnızca bir kez bir cumhurbaşkanı iki dönem için seçilmişti. 

Geçen Pazartesi günü başlayan cumhurbaşkanı seçiminde, parlamentonun iki kanadı Temsilciler Meclisi ve Senato üyeleri ile bölge yönetimlerinden temsilciler oy kullandı. 1009 kişiden oluşan seçici meclis ilk 7 turda herhangi bir isim üzerinde anlaşamadı.

Seçimleri kazanmak için ulaşılması gereken limit ilk 3 turda oyların 3'te 2'sine denk gelen 673 oy, 4. turdan itibarense salt çoğunluğa denk gelen 505 oydu.

Ancak hiçbir siyasi parti ya da ittifakın çoğunluğa sahip olmaması ve partiler arasındaki pazarlıkların da anlaşmazlıkla sonuçlanması nedeniyle bu oy oranlarına Cumartesi akşamına kadar ulaşılamadı.

Kaotik bir atmosferde geçen seçimlerde siyasi partilerin çıkmazı aşamaması üzerine, mevcut Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın yeniden seçilmesi senaryosu güç kazanmaya başladı. Mattarella seçimler öncesinde net ve ısrarlı bir şekilde ikinci dönem görev yapmak istemediğini açıklamış olsa da siyasi partiler cumhurbaşkanından "ülkenin iyiliği ve istikrarı için" fedakarlık yapmasını istedi.

Siyasi partilerin bu talebini, Başbakan Mario Draghi bugün görüştüğü Sergio Mattarella'ya iletti.

1946'DAN SONRA İLK KEZ

Haber yayına hazırlandığı saatlerde resmi oy sayısı henüz kesinleşmemişti.

İtalya'da anayasa, cumhurbaşkanının iki dönem görev yapmasını öngörmese de bunu yasaklayan bir madde de bulunmuyor. 1946'da cumhuriyetin ilan edilmesinden bu yana daha önce yalnızca bir kez bir cumhurbaşkanı ikinci dönem için seçilmişti. 

2013'te ikinci dönem için seçilen Giorgio Napolitano, 7 yıllık görev süresini tamamlamamış ve ikinci kez seçilmesinden 2 yıl sonra istifa etmişti.

80 yaşındaki Sergio Mattarella, hem şahsi nedenlerle hem de kurumların saygınlığına zarar vereceği endişesiyle ikinci dönem görev yapmaya sıcak bakmıyordu.