İtalyan ekonomisinin Nisan ve Haziran aylarında daha önceki tahminlerde öngörüldüğünden biraz daha yüksek düzeyde, yüzde 0,8 oranında daraldığı açıklandı.

Geçen ay yüzde 0,7 oranında olacağı tahmin edilen ekonomik daralmada, yatırımlarda ve tüketici harcamalarında kaydedilen daha büyük düşüş etkili oldu.

İtalyan ekonomisi, bir önceki yıla kıyasla yüzde 2,6 küçüldü. Bir önceki çeyreğe kıyasla, iç tüketim yüzde 0,7 oranında düştü. Yatırımlar da 2,3 oranında azaldı.

Unicredit şirketi uzmanlarından Loredana Federico, "bu sonuçlar tahminlerimizden kötü çıktı. Özellikle de tüketici harcamalarındaki azalmanın boyutu, tatsız bir sürpriz oldu." dedi.

Euro bölgesinin üçüncü en büyük ekonomisi olan İtalya'da, bir yandan hükümet borç düzeyini düşürmek için kamu harcamalarında bir dizi kesintiye giderken, ekonomi de son bir yılda sürekli küçülüyor. Halen İtalya'nın borç düzeyi, yıllık ekonomik üretiminden yüksek düzeyde.

FRANSA’DA KÜÇÜLME SÜRÜYOR
Euro bölgesinin bir diğer önemli ülkesi Fransa'da da, ardarda üç çeyrek boyunca sıfır büyüme kaydedildiğine dikkat çekilerek, ülke ekonomisinin küçülmeye doğru ilerlediği kaydediliyor.

Fransa Merkez Bankası ülke ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde daha da küçülmesinin beklendiğini bildirdi. Bu küçülme, sanayi üretiminde beklenmedik bir artış olmasına rağmen gerçekleşti.

Bugün bir açıklama yapan Banka, yılın şimdiki çeyreğinde ekonomide 0,1 oranında küçülme beklendiğini kaydetti.

Ulusal İstatistik Enstitüsü Insee'den yapılan açıklamadaysa, Temmuz ayındaki sınai üretim düzeyinin, Haziran'a kıyasla 0,2 oranında artışla, beklenenden fazla yükselme kaydettiğini açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, dün yaptığı konuşmada 2012 yılındaki ekonomik büyümenin "sıfırın belki çok az üzerinde olacağını" söyledi. OECD de, Fransa'nın bu yıl sadece yüzde 0,1 büyüme kaydedeceğini öngörüyor.

OECD, İtalyan ekonomisinin ise, bu yıl yüzde 2,4 oranında küçüleceğini tahmin ediyor. (BBC Türkçe)