İtalya'da Giorgia Meloni yeni koalisyonunu kurarak, Avrupa ülkesine 2. Dünya Savaşı'nın sonundan bu yana ilk aşırı sağcı hükümetini verdi.

İtalya Cumhurbaşkanlığı, İtalya'nın ilk kadın başbakanı olacak Meloni ve kabinesinin cumartesi günü yemin ederek göreve başlayacağını belirtti. Meloni'nin neo-faşist kökenleri olan İtalya'nın Kardeşleri partisi, geçen ay yapılan seçimlerde birinci parti olmuştu. 

Cuma günü hükümetin kurulduğu açıklanmadan kısa süre önce 45 yaşındaki Meloni, kendisi ve müttefiklerinin oy birliğiyle İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'dan kendisine yönetim yetkisi vermesini istediklerini aktardı. 

Meloni, sağcı koalisyon partnerleri Matteo Salvini ve eski başbakan Silvio Berlusconi ile birlikte Mattarella ile görüştükten sonra açıklama yapmadan cumhurbaşkanlığı sarayından ayrılmıştı. 

Cumhurbaşkanı Mattarella, 25 Eylül'de yapılan seçimlerden sonra hükümetin "kısa sürede" kurulduğını söyledi. 2018'de yapılan seçimlerden sonra hükümetin kurulması 3 ay sürmüştü.

Yeni iktidar İtalya ve Avrupa'nın yüksek enerji fiyatları ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile mücadele ettiği bir dönemde göreve başlayacak.

Berlusconi ve Salvini'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yakınlığı bulunduğu bilinirken Meloni Ukrayna'yı destekliyor. The Guardian, bu konudaki ayrışmanın yeni hükümet için sorunlar yaratabileceğine dikkat çekti. 

25 Eylül'de yapılan seçimlerde İtalya'nın Kardeşleri oyların yüzde 26'sını alırken Berlusconi'nin liderlik ettiği Forza Italia ve Salvini'nin göç karşıtı partisi yüzde 8'er oy aldı. Meloni'nin liderlik ettiği İtalya'nın Kardeşleri 2018 seçimlerinde sadece yüzde 4 oy almıştı. Meloni'nin parlamentoda çoğunluğu koruyabilmek için iki sağcı müttefikinin desteğini kaybetmemesi gerekecek. 

Kaynak: T24