Afganistan Taliban'ın yönetimi ele geçirmesi sonrası Birleşmiş Milletler'den Batılı ülkelere sığınmacıları kabul etme çağrısı gelirken, İsviçre hükümeti 'Afganistan'dan doğrudan gelen büyük grupların kabul edilmeyeceğini' açıkladı. Açıklamada, sığınma başvuruların tek tek bireysel olarak inceleneceği belirtildi.

İsviçre hükümetinin açıklamasında, 'acil, somut, ciddi ve doğrudan yaşamsal bir tehdit altında' olan kişilere insani vize verilmesinin gözden geçirileceği bilgisi verildi. Aynı zamanda, iltica başvurusunda bulunan kişilerin İsviçre'de şu an yaşamakta olan bir yakınlarının bulunması şartı da getirildi.

Açıklamada, "Bu kabul kriterlerine dayalı olarak Adalet Bakanlığı, Afganistan'dan bireysel başvuruları inceleyecek. İsviçre şu an için, Afganistan'dan doğrudan şekilde daha büyük grupları kabul etmekten kaçınıyor. Muhtemelen tehlike altındaki bir gruba dahil olmak yeterli değil" denildi.

İsviçre hükümeti aynı zamanda, 230 yerel yardım kuruluşu çalışanı ile onların ailelerini Afganistan'dan İsviçre'ye tahliye etmeye çalıştıklarını, Kabil'deki İsviçre Kalkınma Ajansı için çalışan yaklaşık 40 kişiye de İsviçre'ye giriş izni verileceğini açıkladı.