İsrail'in Filistin'i devlet olarak tanıma kararı alan İsveç'in büyükelçisini pazartesi günü Dışişleri Bakanlığına çağıracağı bildirildi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nahson, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “İsveç Büyükelçisi'ne, ülkesinin Filistin’i devlet olarak tanıma kararından duyduğumuz memnuniyetsizliği ileteceğiz ve İsrail’in bu konudaki duruşunu net şekilde açıklayacağız” dedi.

İsveç’in yeni seçilen merkez-sol hükümeti Filistin’i devlet olarak tanıyacağını bildirmiş, "İsrail ile olan sorunlar, uluslararası hukuka uygun olarak iki devletli çözüm ile aşılabilir" açıklamasını yapmıştı.

Parlamentonun 2 Ekim'de başbakanlığını onayladığı Sosyal Demokrat Parti lideri Stefan Löfven, cuma günü yaptığı basın açıklamasında, "İsrail ile olan sorunlar, uluslararası hukuka uygun olarak iki devletli çözüm ile aşılabilir" ifadesini kullanmıştı.

AB ÜYESİ OLARAK FİLİSTİN’İ TANIYAN İLK ÜLKE    

İsveç'in Filistin'i tanıması, AB üyesi iken Filistin'i tanıyacak ilk ülke olması dolayısıyla önem kazanıyor. Macaristan, Polonya ve Slovakya gibi ülkeler AB üyesi olmadan önce Filistin’i devlet olarak tanımıştı.

İsveç'te 14 Eylül'de yapılan seçimlerden birinci parti olarak çıkan Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Çevre Partisi ile yeni hükümet kurmuştu. Kabinede  21 üyeli Yeşiller ve Çevre Partisi'ne 5 bakanlık verilirken Türk kökenli Mehmet Kaplan, Şehircilik ve İskan Bakanı olmuştu.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, İsveç hükümetinin Filistin’i devlet olarak tanıyacağı yönündeki açıklamasından memnuniyet duyduğunu açıklamıştı.

Maliki dün yaptığı yaptığı yazılı açıklamada, "Bağımsız devletini kurması ve geleceğini tayin etmesiyle ilgili Filistin halkının meşru haklarını destekleyen İsveç'e şükranlarımızı sunuyoruz" ifadesini kullanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de dün düzenlediği günlük basın toplantısında,  "Filistin devletine yönelik uluslararası tanıma olmasını erken buluyoruz. Filistin’in devlet olmasını kesinlikle destekliyoruz ama bu sadece daimi statü anlaşması ve iki tarafın birbirini karşılıklı tanımasına dayanan, müzakere edilmiş bir netice yoluyla olmalı" demişti. (Bugün)