İsveç Süryani Federasyonu Midyat’ın Barlat Mahallesindeki SİT alanında bulunan Behtel Kilisesi’nin yanında inşa edilecek bir binaya imar izin verilmesini protesto etti.

“Bu imar planı tarihi eserlere, Süryani kültür uygarlığına yapılmış bir darbe ve özellikle bir hakarettir” diyen İsveç Süryani Federasyonu’ndan İshak Akan ilgili kurumlara tepkilerini içeren birer mektup gönderdiklerini bildirdi.

Demokrat Haber’e konu hakkında bilgi veren İshak Akan, Cumhurbaşkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Mardin Valiliği, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Midyat Kaymakamlığı ve Midyat Belediye Başkanlığı’na gönderdikleri mektuplarda bu tür bir olayın Türkiye ve Midyat turizmine ağır bir darbe indireceğini belirttiklerini ve bu duruma acilen müdahale edilmesini istediklerini ifade etti.

İsveç Süryani Federasyonu’nun ilgililere gönderdiği mektupta şöyle denildi:

“Bizler zamanında zorunlu nedenlerle yurtdışına göç etmek zorunda kalan, Süryani kökenli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ve üyemiz olan İsveç’teki Süryani derneklerinin temsilciliğini yapan Süryani Federasyonunun Yönetim Kurulu üyeleriyiz.

Geçtiğimiz günlerde yerel Midyat medyasında ve sosyal medyada yer aldığı üzere, Midyat tarihi konuk evinin karşısında yer alan, sit alanı sınırları içerisinde bulunan, Akçakaya Mahallesi'ndeki Midyat tarihi Protestan Kilisesi olan Beth İl'in tam bitişiğinde ve Kilise'nin manzarasını bütünüyle kapatmakta olan betonarme yapının yapıldığını öğrenmiş bulunmaktayız.

Bu manzara, bizleri son derece çok üzmüştür. Hem tarih katliamı, hem de biz diasporadaki Süryani vatandaşların eserlerine yapılmış olan çok büyük bir saygısızlık söz konusudur. Türkiye gibi büyük bir ülkenin bu tür tarihi eserleri korumak için pozitif ayrımcılık yapması gerekirken; adeta tarih kıyımına göz yumulmaktadır. Söz konusu Kilise batılı ülkede olsa milyonlarca turisti çekecek konuma getirilirdi. Oysa Türkiye'de belirtilen olay karşısında Kilise silüetinin yok olması için adeta göz yumulmaktadır.

Söz konusu yapının ruhsatlı olup olmadığı, gerekli izinlerin alınıp alınmadığı, şu ana kadar müdahale yapılıp yapılmadığını bilmemekteyiz. Ancak ruhsata bağlı bir yapı olsa bile (sit alanında olduğu için hiç zannetmiyoruz) acilen durdurulması, Kilise'nin siluetini kapatan katlarının ruhsatının iptal edilmesi ve yapının ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Nitekim, sit alanında yer alan, 1. derece koruma altında bulunan Kilisenin bitişiğinde bu tür yapıya müsaade edilmesi asla kabul edilemez bir durumdur. Bu duruma acilen müdahale edilmesi gerekmektedir. Kaldı ki bu tür bir olay, Türkiye ve Midyat turizmine de ağır bir darbe indirmektedir”

Kaynak: Demokrat Haber / Mehmet Göcekli