İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Suriye’nin kuzeyinde yakalanıp Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kurduğu kamplarda tutulan IŞİD’lilerin yargılanması için bir girişim başlattıklarını açıkladı. Wallström “İmkânlar el verirse Rojava’da uluslararası bir mahkemenin kurulması daha iyi olur” dedi.

İsveç Radyosu’nun Kürtçe bölümüne konuşan Wallström, Rudaw’ın aktardığına göre şu ifadeleri kullandı: “İsveç olarak IŞİD mensuplarının Rojava’da yargılanması için uluslararası bir mahkeme kurulması inisiyatifi aldık. Birçok devlet olumlu yaklaşıyor. Ama bir çok hukuki ve siyasi engel var. Mahkeme nerede ve nasıl kurulacak, nasıl finanse edilecek… Hangi davaları kapsayacağı gibi… Bundan dolayı uzun bir süreç”

İsveçli bakan, “Irak yasalarında idam cezası olduğu için Irak’ta yargılanmalarını istemiyoruz. İmkanlar el verirse Rojava’da uluslararası bir mahkemenin kurulması daha iyi olur” dedi.

Wallström, IŞİD’le mücadelede Kürtlerin oynadığı role de dikkat çekerek, “Dünyanın Kürtlerin özellikle IŞİD’e karşı savaşta kahramanca mücadelelerini ve rolünü kabul etmesi gerekiyor. Bu süreçte Kürtlere yardımcı olmalı ve desteklemeliyiz” ifadelerini kullandı.

SDG’nin IŞİD üyeleri ve aileleri için kurduğu kamplarda, Suriye pasaport taşımayan yaklaşık 10 bin IŞİD militanı bulunuyor. SDG’den yapılan son açıklamada da, bu kişiler için bir uluslararası mahkeme kurulması çağrısı yer aldı.

Kaynak: Rudaw