İsveçli Savcı Eriksson, Cumhurbaşkanı Erdoğan maketinin direğe asıldığı protestolarla ilgili soruşturma başlatılmayacağını duyurdu.

Stockholm'de geçtiğimiz hafta düzenlenen protestoya ilişkin İsveç'ten yeni bir açıklama geldi.

İsveç gazetesi Aftonbladet'e konuşan Savcı Lucas Eriksson, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın maketinin direğe asıldığı protestoların 'İsveç yasalarına aykırı olmadığını' söyledi.

Eriksson, maketin direğe asılması eylemine ilişkin soruşturma başlatılmayacağını açıkladı.

Eriksson, "Davayı hakaret davası olarak aldım fakat bunun yeteri kadar hakaret teşkil edebildiğini düşünmedim. Bu nedenle ön soruşturma başlatmamaya karar verdim" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE İLE MÜZAKERELER İYİ GİDİYOR'

Öte yandan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkesinin NATO'ya tam üyelik sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kristersson, Macaristan ile birlikte İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini henüz onaylamayan Türkiye ile 'iyi bir konumda' olduklarını söyledi.

"Müzakereler açısından durum iyi gidiyor" diyen Kristersson, İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye ile 28 Haziran 2022’de Madrid’deki NATO Zirvesi sırasında vardıkları mutabakatı yerine getirmek için söz verdiği adımları attığını belirtti.

NE OLMUŞTU?

Stokholm'de protestocular, tarihi belediye binası önünde toplanarak Erdoğan'a benzetilen bir maketi direğe asmıştı.

Eylem, Ankara'nın tepkisini çekerken, İsveç Büyükelçisi de Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı. Kristersson bu eylemle, İsveç'in NATO üyeliği için yaptığı başvurunun sabote edilmek istendiğini söylemişti.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İsveç Parlamentosu Başkanı Andreas Norlen'in 17 Ocak’ta yapacağı Türkiye ziyaretini de iptal etmişti.