İstinaf mahkemesi, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan İMC TV'nin Program Koordinatörü olan gazeteci Ayşegül Doğan’ın, “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargıladığı davada hakkında verilen hapis cezası kararını bozdu.

Gazetecilik faaliyetleri kapsamında yaptığı telefon görüşmeleri, katıldığı panel ve çalıştaylar gerekçesiyle yargılandığı Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, kararını 7 Aralık 2020’de açıklamış ve Doğan’a 6 yıl 3 ay hapis cezası vermişti.

Avukatların karara karşı itirazda bulunduğu 2’nci Ceza Dairesi, yerel mahkemenin Doğan hakkındaki kararını bozdu.

HÜKÜM KURULMASI 'YASAYA AYKIRI' BULUNDU

Kararda Doğan’ın gelen davet üzerine konuşmacı olarak Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) toplantılarına katılması, konuşma-haber takibi-röportaj yapmaktan ibaret eylemlerinin kendisine isnat edilen suç yönünden tek başına delil ya da örgütsel faaliyet olarak kabul edilemeyeceği kabul edildi.

İstinaf Mahkemesi, Doğan’ın 12-13 Mayıs 2012 tarihlerinde Diyarbakır’a gerçekleştirilen “Öz Yönetim” konulu çalıştayın moderatörlüğünü yaptığı, Irak Erbil'de 21-24 Mayıs 2012 tarihlerinde düzenlenen “2’nci Kürt Ulusal Kadın Konferansı”na örgüt talimatı ile katıldığı iddiaları, yine bünyesinde yer aldığı öne sürülen Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) içerisindeki konumuna dair kollukça yapılmış bir araştırma, soruşturma veya kovuşturma olup olmadığı araştırılmaksızın karar verildiği sonucuna vardı.

Sanığın suç teşkil eden başkaca eyleme katılıp katılmadığı, hakkında başkaca bilgi, beyan veya ifade olup olmadığının tespiti, varsa beyan ve belgelerin aslının veya onaylı suretlerinin sanık ve müdafiine okunarak diyeceklerinin sorulması, gerek görüldüğü takdirde mahkemede tanık sıfatıyla dinlenmeleri lüzumunun değerlendirilmesi gerekliği gözetilmeden hakkında hüküm kurulmasını “yasaya aykırı” bulan İstinaf, Doğan hakkındaki hapis cezasının bozulmasına karar verdi. 

Dava dosyasını yeniden incelenmek üzere yerel mahkemeye geri gönderen İstinaf, Doğan hakkındaki yurt dışı yasağı kararında ise sakınca görmeyip, devam etmesi yönünde görüş bildirdi. İstinaf mahkemesinde oy birliği ile alınan bozma kararının ardından gözler yerel mahkemeye döndü.

"MESLEKİ FAALİYETLERDEN SUÇ ÜRETİLEMEZ"

Gerçek Gündem'e konuşan Ayşegül Doğan, yerel mahkemenin hiç olmaması gereken bir dosyadan kendisine örgüt üyeliğinden ceza verdiğini hatırlattı.

Doğan, “Bu dava hiç olmamalıydı. Bir daha söylemek gerekirse, gazetecilik suç değildir. Gazeteci haber kaynaklarıyla konuşur. Editörüyle konuşur. Toplantı, çalıştay, etkinlik takibi yapar. Bunların tamamı mesleki faaliyetler, bunlardan suç üretilemez. Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi bunları suç kabul etti. Ayrıca gerekçeli kararda “Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından tanımlanmış bir gazetecilik faaliyetinin bulunmaması (Yasal basın kartı olmaması)” şeklinde bir değerlendirmede bulunarak, örgüt üyeliği gibi ağır bir ceza ve adli kontrol kararı verdi. Hiç olmaması gereken bir hükmün bozulmuş olmasına bu nedenle sevinir hale geldik" dedi.

Aynı mahkemede yeniden yargılanacak olan Doğan, yerel mahkemenin istinafın kararını gözeten ve beraatle sonuçlanaak bir karara imza atmasını umduğunu dile getirdi.

Adli kontrol şartının kaldırılmamasına ilişkin olaraksa Doğan, kaldırılması yönünde karar beklediğini dile getirdi. Kaçma şüphesi olmadığını ifade eden Doğan, "Uzun yıllar yurt dışında yaşadım. Yargılama süreci boyunca hem Schengen hem İngiltere vizem vardı. İsteseydim giderdim. Her duruşmaya katıldım yargılama boyunca. Dolayısıyla ben kaçma şüphesi olan biri değilim. O halde niye var bu adli kontrol" diye sordu.