İstanbul İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırının ardından Zafer Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Adem Taşkaya tarafından hedef gösterilen ve sayısız ölüm tehdidi alan Avukat Jiyan Tosun'a koruma kararı verildi.

Avukat Jiyan Tosun, koruma kararını doğruladı ancak uzaktan koruma kararı olduğunu söyledi.

Zafer Partili Adem Taşkaya, bombalı saldırının ardından Jiyan Tosun'u saldırının faili olarak gösteren bir paylaşım yapmıştı.

Tosun, bu şekilde hedef gösterilmesinin ardından sayısız ölüm tehdidi almış, 16 yaşındaki yeğeninin ve yengesinin bile telefonla arandığını açıklamıştı.

BAKAN BOZDAĞ AÇIKLADI

Adalet Bakanlığının bütçe görüşmelerinde HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, Avukat Jiyan Tosun'un hedef gösterilmesini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a sordu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise Avukat Jiyan Tosun’a koruma kararı verildiğini açıkladı.

Bozdağ şunları söyledi:

“Şimdi, İstanbul’da Avukat Jiyan Tosun’la ilgili hususla alakalı... Şu anda 13/11/2022 tarih, saat 22.30 sıralarında müşteki Jiyan Tosun ve avukatı Jiyan Kaya'nın, Küçükçekmece Adliyesine gelerek Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Adem Taşkaya’nın 13/11/2022 tarihinde Taksim’de meydana gelen hain saldırının failinin kendisi olduğuna ilişkin sosyal medya paylaşımları nedeniyle aynı platform üzerinden birçok kimse tarafından tehdit edildiğini ve can güvenliğinin olmadığını belirterek şikâyetçi olmuştur. Müştekinin terör olayıyla ilgisi olmadığının bilgisinin alınması üzerine müştekinin can güvenliği tesis edilerek müşteki ve avukatının polis ekip aracılığıyla Avcılar Polis Merkez Amirliğine müracaatı sağlanmış ve müştekinin ifadesi alınmış.

Ayrıca müştekinin 14/11/2022 tarihinde sabah saatlerinde Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat etmesi üzerine ayrıntılı beyanı da alınarak dosyaya konulmuş, Avcılar Kaymakamlığına müştekinin can güvenliğinin sağlanması hususunda da savcılık tarafından müzekkere yazılmış. Akabinde, müştekiye çağrı üzerine koruma kararı verilerek karar müştekiye tebliğ edilmiştir."

TOSUN KORUMA KARARINI DOĞRULADI: UZAKTAN KORUMA KARARI

Bozdağ'ın açıklamalarının ardından Artı Gerçek'e konuşan Avukat Jiyan Tosun, söz konusu koruma kararının kendisine tebliğ edildiği bilgisini doğruladı.

Ancak Tosun kendisi hakkında uzaktan koruma kararı verildiğini söyledi.

Hakkında uzaktan koruma kararı alınan kişinin yanında polis bulunmuyor. Yakın bir tehlike ya da bir sorun durumunda korunan kişi polisi arayabiliyor.

NE OLMUŞTU?

İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım'da meydana gelen patlamanın ardından Zafer Partili Adem Taşkaya, sosyal medya hesabından avukat Jiyan Tosun'u bombalı saldırının faili gibi gösterdi. Hedef gösterilen Jiyan Tosun, ölüm tehditleri almaya başladı. Tosun, o gece sabaha kadar adliyede bekledi ve savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Paylaşımını silen Adem Taşkaya ise "Telegram gruplarında dolaşıyordu ben de oradan görüp paylaştım. Yanlış olduğunu anlayıp silmek istedim, bant genişliği daraltılınca silemedim" savunması yaptı.

İnsan Hakları Derneği'nde basın toplantısı düzenleyen Jiyan Tosun, bilgilerinin resmi kurumlar tarafından paylaşıldığını savunarak, 16 yaşındaki yeğeninin ve yengesinin dahi ölüm tehditleri aldığını söylemişti.

Kaynak: Artı Gerçek