Abdullah Cömert'i öldüren gaz fişeğinin hangi akrepten atıldığı kesinleşti. Olay anına ilişkin görüntülerin iyileştirilmesiyle failler belirlendi. Beyaz akrepte gaz atmakla görevli olan Ahmet K., "Öldürücü olup olmadığını bilmiyorum" demişti.

Hatay’ın Antakya ilçesinde, 3 Haziran 2013 tarihinde Gezi direnişi eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle öldürülen Abdullah Cömert’in soruşturmasında önemli bir ilerleme sağlandı. Olaya ilişkin görüntülerde netlik sağlanmasıyla, Abdullah’ın beyaz akrepten atılan gaz fişeğiyle öldürüldüğü belirlendi. Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından alınan ifadelerde polis Ahmet K., olay günü beyaz akrepte görev yaptığını söylemişti. Akrep araçlarında bir polis gaz atışından sorumlu olarak görev yapıyor.

MOBESE kayıtlarında, protesto gösterisi yapan gruba akrep ve TOMA’ların müdahale ettiği, Abdullah’ın bulunduğu sokağa gaz bombaları atıldığı görülüyordu. Atış esnasındaki parlama ve görüntülerin flu olması nedeniyle, Abdullah’ı öldüren gaz bombası kapsülünün hangi akrep aracından atıldığı tespit edilemedi. Cömert ailesinin avukatının görüntülerin iyileştirilmesi konusunda bulunduğu girişimler olumlu sonuç verdi. Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı talep edilen iyileşmeyi yapamazken, özel bir kuruluş görüntülerde netlik sağlamayı başardı. Fluluk ve parlamaların giderilmesiyle, Abdullah’ı öldüren gaz kapsülünün beyaz akrepten atıldığı kesinleşti. Görüntülerden alınan fotoğraflar bir dilekçeyle, hazırlık soruşturması yapan savcılığa teslim edildi.

POLİS AHMET K: EYLEMCİLER BİZE SALDIRDI

Beyaz akrepten gaz atışı yapan polis Ahmet K., 3 Ekim 2013 tarihinde Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’na şüpheli sıfatıyla ifade verdi. Araçtaki diğer polislerden Bayram Ali Ş.’nin şoför, Yusuf A.’nın ise operatör olarak bulunduğunu ve olay günü saat 23.00 sularında kendilerine emir geldiğini belirten polis Ahmet K. ifadesinde şunları söyledi: “Müdahaleden sonra araçtan kontrollü şekilde gaz atmaya başladım. Gündüz caddesinin üst kısımında bulunan BP istasyonundan Uğur Mumcu meydanına kadar, oradan tekrar dönüp aynı güzergahta müdahalelerde bulunuyorduk. Araçla kaç tur attığımızı bilmiyorum. Çünkü bize çok yoğun şekilde saldırılar oluyordu. Şoförler aracı bile kullanmakta zorluk çekiyordu. Bu kişiler bizim araçlara taş, şişe, bilye ve benzeri şeyler atıyorlardı. Bu süre zarfında hatırladığım kadarıyla 20-25 gaz fişeği attım. Söz konusu gaz fişeklerini ana cadde üzerine ara sokaklarda toplanan kalabalıkların arkasına atıyordum. Ben bu işin eğitimini almıştım. Gaz fişeklerini prosedür gereği 45 derecelik açı ile kalabalık grupların arkasına atıyordum.”

GAZ FİŞEĞİ İSABET EDENLER ÖLMÜYORMUŞ!

Olay günü gaz fişeği silahının birkaç kez tutukluk yaptığını iddia eden Ahmet K., ifadesinde “Bir kişinin hedef alınması halinde gaz fişeğinin öldürücü olup olmadığı konusunda bilgim yok. Bu konuda bir olaya şahit olmadım. Bir duyumum da yok. Televizyonlardan izlediğim kadarıyla bir kişiye yakın mesafeden gaz fişeği isabet ediyor, bu kişiler de gaz fişeklerini yerinden alarak polislerin üzerine geri atıyorlardı” şeklinde savunma yaptı.

Ancak Abdullah’ın öldürüldüğü tarihe kadar pek çok kişi gaz fişeklerinin isabet etmesi nedeniyle komada kalmış, Miting için Hopa’ya giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı protesto edenlere polisin gaz bombalarıyla müdahale etmesi nedeniyle Metin Lokumcu hayatını kaybetmişti.

Öte yandan Abdullah’ın ağabeyi Zafer Cömert, dün Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek ifade verdi ve sorumlulardan şikayetçi oldu. (Sol/ Elif Örnek)