Adapazarı’nın Kocaali İlçesi’nde bölgeyi toksik atıklarla yok edecek olan Kimya OSB kurulması planlanıyor.

Türkiye'de en çok kanser vakasına rastlanan Dilovası’nda faaliyet gösteren bir OSB bulunuyor.

5 bin dönüm üzerine kurulması planlanan OSB'de plastik, boya, ilaç, deterjan, kozmetik ve katkı maddeleri üretilecek.

Halkın büyük tepki gösterdiği projeye dair açıklama yapan Kocaali Sivil Toplum Platformu sözcüsü Şerif Sarı, ''Bu bölge için ve dahası İstanbul'a su sağlayan Melen Havzası'nı zehirleyecek çok tehlikeli bir projedir' dedi.

 Her şeyin Karasu ve Kocaali ilçelerinin 3 ay önce turizm alanı olmaktan çıkarılmasıyla başlandığını ifade eden Sarı, ''Bu bölgede büyük bir fındık üretimi var. Yazın upuzun kumsallarımıza yarım milyon insan geliyor. İnsanların plajda güneşlenirken arkasında zehirli dumanlar ve sular çıkartan fabrikalar olacağını düşünmek mümkün değil. Seçilen 5 bin dönümlük OSB alanı, toplam 4 ilçeye (kışın 160 bin kişiye, yazın 600 bin) insana içme suyu sağlayan Çamdağı bölgesinin sınırındadır. Daha da önemlisi 16 milyonluk İstanbul'a temiz içme suyu veren Melen barajı ve su toplama havzasına sadece 5 km mesafede bulunmaktadır. Etkilenecek çevre illerle beraber neredeyse 20 milyon insanı ilgilendiren bir zehirlenmeden bahsediyoruz'' uyarısında bulundu.

Kimyevi tesis bacalarından çıkan toksik atıkların havayı, toprağı, suyu zehirleyeceğini ifade eden Sarı, bölgede kanser vakalarının yükselişe geçeceğini söyledi.

Sarı, ''Ama burayla sınırlı kalmayacağı kesin çünkü İstanbul'un içme suyu buradan geliyor. Dolayısıyla acil önlem alınmazsa Türkiye'nin en büyük kentine on yıllarca temiz su verecek bölgenin kimyasal atıklarla yok olması söz konusu'' şeklinde açıklama yaptı.

Aykut Alyanak/Demokrat Haber-Adapazarı