Meteorolojinin uyarılarının ardından lodos Marmara ve kıyı Ege'de adeta hayatı felç etti. THY pek çok seferini iptal etti. Deniz seferleri yapılamadı, Yüksek Hızlı Tren de lodostan etkilendi.

Dün sabah saatlerinden itibaren etkisini sürdüren lodos nedeniyle İstanbul'u toz bulutu kapladı. Yetkililer toz taşınımı beklendiğinden, görüş mesafesinde düşme, yağış alan yerlerde çamur şeklinde yağış, hava kalitesinin azalması gibi olumsuzluklara karşı özellikle yurdun batı kesiminde yaşayanları uyardı.

Yeşilköy’de lodosun oluşturduğu dev dalgalar, sokaklarda taşkınlara neden olurken birçok semtte çatılar uçtu. Meteorolojiden yapılan açıklamaya göre lodos etkisini yarına (2 Şubat) kadar sürdürecek.

İki gündür Marmara bölgesinde hayatı felç eden lodosun ardından kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli sağanak yağış beklendiği de belirtildi...

MALTEPE'DE 3 KATLI BİNANIN ÇATISI UÇTU

Gülensu Mahallesi Battalgazi Sokak'taki 3 katlı binanın çatısını bir bölümü, yanındaki gecekondunun üzerine devrildi.

İhbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri, binanın üzerinde kalan ve tehlike arz eden çatının diğer bölümünü de bulunduğu yerden indirdi.

Olay nedeniyle ölen ya da yaralanan olmadığı öğrenildi.

"DIŞARIYA BARETLE ÇIKIN"

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, çatıların, reklam panolarının yarattığı tehlikeye dikkat çekmek için, ''Dışarıya çıkarken şapka yerine artık 'baret' takmak gerekir"dedi.

Kadıoğlu, lodos fırtınasının nedeninin basınç sıkışması olduğunu ifade ederek, lodos fırtınasının olağan bir durum olduğunu, yaşanan sıkıntının ise şehirlerdeki yapılaşma sırasında rüzgarın dikkate alınmamasından kaynaklandığını kaydetti.

‘TÜRKİYE’DE RİSK ANALİZİ YOK’

Kadıoğlu, "Hava havaidir, sürekli değişik hava şartları olur. Türkiye'de problem şu; binalar ile ilgili sadece deprem yönetmeliği var, çatı yönetmeliği yok. Genellikle rüzgar gibi yan yükler ayrıntılı düşünülmemiştir. O yüzden fazla zarar görüyoruz. Yurtdışında sahillerdeki, yol kenarlarındaki ağaçların sürekli olarak risk analizleri yapılıyor. Böyle bir anlayış Türkiye'de yok. Tabelalar gelişigüzel konuluyor, bir düzenleme yok"

(AJANSLAR)