Avrupa’ya gitmek isteyen ve İstanbul Esenler otogarında bekleyişini sürdüren Suriyeli mülteciler, dün gece TEM otoyolundan yürüyerek Mahmutbey gişelerini geçti.

Dün gece saat 02.00 sıralarında yola çıkarak Edirne'ye doğru yürümeye başlayan mülteciler, sabaha karşı otoyol kenarında uyku molası verdi.

Yürüyüşe geçen mültecilerin sayıları 100'ün üzerinde. Aralarında bebekler ve çocuklar da bulunuyor.

AVCILAR'DA MÜDAHALE

Edirne’ye yürümek isteyen mülteciler Avcılar’da polis kordonunu geçmek isteyince polis ekipleri kalkanlarla müdahalede bulundu. Müdahale sırasında gözaltına alınanlar olduğu belirtildi.

DAVUTOĞLU MÜLTECİLERLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Cumartesi günü Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin temsilcilerini kabul etmiş ve İstanbul Esenler Otogarı'ndaki oturma eyleminin bitirilmesini istemişti.

Davutoğlu, "Sizden ricam, bu eylemle dünyaya sesinizi duyurdunuz, artık normal hayata dönmeniz, Pazartesi akşamına kadar eylemi sonlandırmanız. Bayramda sizi gitmek istediğiniz şehir ve kamplarda misafir etmek için her türlü imkanı seferber edeceğiz. Biz Suriyelilerin Ege Denizi'nde ya da yollarda ölmesini istemiyoruz" demişti.

Davutoğlu'yla görüşmenin ardından Suriyeli sığınmacıların otogardaki eylemi bitirme kararı aldığı ifade edilmişti.

SINIRI KARADAN GEÇMEYE ÇALIŞIYORLAR

Ege Denizi'ni aşarak Yunan adalarına ulaşmaya çalışan mültecilerin tekne ve botların batması sonucu hayatını kaybetmesi, çok sayıda kişinin sınırı karadan geçmeye çalışmasına nden oldu.

Sosyal medya aracılığıyla organize olarak İstanbul'da toplanan mülteciler, önce otobüslerle, daha sonra ise yürüyerek Edirne'ye ve oradan da Yunanistan sınırına ilerlemeye başladılar.

Edirne'de büyük kısmı Suriyeli sığınmacılardan oluşan binlerce göçmenin bekleyişi devam ediyor.

Kaynak: Bianet, BBC Türkçe