Halkevleri üyeleri, İstanbul'da ulaşıma yapılan zammı turnikelerden ücretsiz geçiş yaparak protesto etti.

İstanbul'da toplu ulaşıma yapılan yüzde 10 oranındaki zammı protesto etmek amacıyla Halkevi üyeleri Mecidiyeköy metrobüs durağında basın açıklaması yaptı. Açıklamada "Parasız nitelikli ulaşım istiyoruz" pankartı açılırken, "Ulaşım haktır satılamaz" ve "Sabah 06.00-09.00, Akşam 17.00-20.00 parasız ulaşım" dövizleri taşındı. Öğrenci Kolektifleri'nin de destek verdiği açıklamada, "Akbil basma turnikeden atla", "Zam zam nereye kadar bitti buraya kadar" sloganları atıldı.

Eylemde konuşan Halkevleri İstanbul Birinci Bölge Temsilcisi Hasan Polat, UKOME'nin ulaşım zammını açıklarken, 2012 Eylül ayından bu yana zam yapılmadığını belirtmesine tepki göstererek, zam yapılmamasının gerekçesinin Gezi direnişinin ardından halkın tepkisinden korkulması olduğunu söyledi. Polat, Marmaray, Haliç Metrosu ve 3. köprü projelerinin bir lütuf gibi sunulmasına tepki göstererek, "Belediye başkanının işi belediyeyi ticarethaneye çevirmek değil, halka güvenli, nitelikli, parasız şekilde ulaşım hizmeti vermektir" ifadelerini kullandı. Ulaşımın bir hak olduğunu belirten Polat, işe ve okula gidiş dönüş saatleri olan 06.00-09.00 ile 17.00-21.00 arası ücretsiz olması gerektiğini dile getirerek, "Bu zamların hiçbir haklı gerekçesi yoktur. Ulaşım zammı derhal geri çekilsin" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından grup turnikelerden ücret vermeden geçerek, zammı protesto etti. Ücretsiz ulaşım hakkının meşru olduğunu söyleyen grup, akbil kullanarak geçmek isteyen yurttaşları yönlendirerek metrobüs durağına ücretsiz girmelerini sağladı. (bestanuce)