İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İSŞP), artan yoksulluk ve hayat pahalılığına karşı eylem yaptı. Zamların geri çekilmesi ve asgari geçim indirimi (AGİ) hakkının verilmesi talebiyle bir araya gelen İSŞP'ye bağlı sendikalar "İnsanca geçinecek ücret istiyoruz" dedi.

Evrensel gazetesinin haberine göre, Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda zamların geri alınması talebiyle eylem yapan İSŞP adına basın açıklamasını platform dönem sözcüsü Banu Tuna okudu.

'ÜLKE UCUZ İŞ GÜCÜ CENNETİNE DÖNÜŞTÜRÜLMEKLE ÖVÜNÜLÜYOR'

Asgari ücrete yapılan zamdan sonra temel tüketim mallarına peş peşe kesilmeyen zamlar yapıldığını söyleyen Tuna, "Şu günlerde asgari ücret genel ücret durumuna gelmiştir. Yani milyonlarca işçi ve emekçi, açlık sınırında yaşamaya mahkum edilmiştir. Her koşulda üreten işçilerin talepleri göz ardı edilirken sermaye gruplarına teşvik ve destekler sürmektedir" dedi.

"Zamlar geri alınsın, kaşıkla verilen kepçeyle alınmasın dedikçe iktidar temel tüketim mallarına zam yapmaya devam ediyor" diyen Tuna, "Adil bir vergi sistemi olsun talebimize de AGİ’yi kaldırarak yanıt veriyor. Ülkeyi ucuz iş gücü cennetine dönüştürmekle övünülürken işçilerin hakları için mücadele etmeleri de engellenmek isteniyor. İşte burada iki buçuk aydır grevde olan Bakırköy Belediyesi işçileri var" şeklinde konuştu.

'SIFIR ZAMMA DUR DEMEYİP HELALLEŞMKTEN BAHSEDİYORLAR'

Bakırköy Belediyesi işçilerinin görmezden gelindiğini belirten Banu Tuna, şöyle devam etti:

"Kendilerine 0 zam dayatılmasına karşı greve çıkan Bakırköy Belediyesi işçilerinin haklı talepleri görülmezden geliniyor. 'Emekçiler geçinemiyor, sorumlusu iktidardır' diye nutuk atan CHP yetkilileri de Bakırköy’de yaşanan akıl almaz tutuma göz yumuyor. İşçinin iradesine saygı duyulmamasını, temel haklardan yoksun 0 zam ile işçileri iş güvencesi olmadan çalışmaya zorlayan yaklaşıma dur demeyerek bu yaklaşımın arkasında olduğunu gösterenler sonra da gözümüzün içine bakarak helalleşmekten bahsedebiliyor."

'SENDİKALARDA BİRLEŞMEYE MÜCADELE ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ'

İSŞP olarak işçi ve emekçileri mücadele hattında birleşmeye çağırdıklarını söyleyen Tuna, "Zamlar geri alınsın, geçinemiyoruz, insanca yaşama yetecek ücret istiyoruz, tüm sözleşmelerin yenilenmesini ve en az gerçek enflasyon oranında artışlar yapılsın istiyoruz. Elektrik, su, doğal gaz gibi en temel tüketim mallarında vergi uygulanmasın. Bu taleplerimizin hayat bulmasının tek bir yolu vardır. O da birleşmek ve mücadele etmekten geçer. Bu nedenle işçi ve emekçileri sendikalarında birleşmeye ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz" dedi.

İşçi konfederasyonlarına da çağrı yapan Tuna, "Konfederasyonlarımızı da bir kez daha bir araya gelmeye ve ücretlerin erimesine, ardı arkası kesilmeyen zamlara, krizin yükünün işçilerin sırtına yıkılmasına karşı birlikte hareket etmeye çağırıyoruz. Birleşik mücadele ortak sorunlarımızın çözümünün tek yoludur. Artık yeter nefes almak istiyoruz, insan gibi çalışmak ve yaşamak istiyoruz. Bunun için de hep birlikte mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.