Giray Poyraz / Demokrat Haber

İstanbul Sarıyer'e bağlı Derbent lisesinde açık öğretim lise sınavlarına girmek isteyen trans kadın Doğa, okulda görevli erkek polisler tarafından ayrımcılığa ve tacize uğradı.

TRANSFOBİ YÜZÜNDEN MEZUN OLAMADIM”

3 Ocak Cumartesi günü yapılan açık öğretim lisesi sınavlarına cinsiyet kimliği yüzünden ayrımcılığa uğrayarak giremeyen Doğa uğradığı tacizi ve ayrımcılığı anlattı:

“Saat 11.50 civarlarında açık öğretim lise sınavlarına girebilmek için gittiğim kayıtlı olduğum okulun kapısında görevli 1'i kadın 3 polis vardı. Kimlik kontrolü esnasında mavi (erkek) kimliğimi gören erkek polisler, cinsiyetçilik yaparak beni kendileri aramak istedi. Ben de bunun taciz olduğunu söyleyerek, beni kadın polisin aramasını istedim.

Bu tartışmalar esnasında kimliğimi elimden zorla alan erkek polisler, yine zorla beni aramak istediler. Herkesin içinde erkek polislerin cinsiyetçi söylemleri ve hakaretleri beni çok rencide ettiği için ben de daha fazla dayanamadım, sınava giremeden okuldan ayrıldım.

Son senemdi. Mezun olacağım sene kolluk kuvvetlerinin transfobisi yüzünden mezun olamadım.”


AYRIMCILIK SON BULSUN”

Hayatın her alanında olduğu gibi eğitim alanında da transfobinin ve ayrımcılığın olduğunu belirten Doğa, “Ayrımcılık son bulsun, eğitim hakkımız engellenemez. Bizler de okuyup iş hayatında bir yerlere gelmek istiyoruz” dedi.

_____
* Transfobi; travesti veya transeksüellerden nefret etme.