Sağlık Bakanlığı, özel, kamu ve üniversite hastanelerine otopark bulundurma zorunluluğu getirdi.

Buna göre bütün hastanelere çalışan ve hasta yakınları için ücretsiz otopark hizmeti verme zorunluluğu getirildi.

Bugün Gazetesi'nin haberine göre, bu uygulamaya özel, kamu ve üniversite hastanelerinin tümü dahil edildi.

Hiçbir hastane yönetiminin hastane çalışanından ve hasta yakınından otopark ücreti alamayacağı öngörüldü.

Buna rağmen İstanbul'da birçok hastanenin otopark hizmetini ücretli vermeye devam ettiği anlaşıldı. Üstelik bazı hastanelerin bununla yetinmeyip giriş çıkışlarda dahi ücret aldığı ortaya çıktı. Hal böyle olunca hastayı hastaneye bırakmak bile paralı hale geldi.

1 SAATİ 5 LİRA

Türkiye'nin en büyük hastanelerinden İstanbul Üniversitesi'ne bağlı İstanbul Tıp ve Cerrahpaşa Tıp Fakülteleri de otopark ücreti almaya devam eden hastaneler arasında. İ.Ü. Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa'da saatlik otopark ücretinin yanı sıra giriş çıkışlarda da ücret alındığını doğrulayan İ.Ü. Sosyal Tesisler Yönetim Kurulu Başkanı ve Rektör yardımcısı Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, "İlk 30 dakika için 3, 1 saat için 5, 2 saat için 6 lira alıyoruz" dedi.

ACİL TRAFİĞİ SAVUNMASI

Karamehmetoğlu, "Otopark ücreti almamızın sebebi gerek Çapa'da gerekse Cerrahpaşa kampüsleri içinde trafiğin çok yoğun olması. Yani hastane içinde acile ulaşana kadar bile sorun yaşanıyor. Dolayısıyla, biz hastanenin içinin bir yol olarak kullanılmasını engellemek için böyle bir uygulama yaptık. Hastaneyi bir transit geçiş olarak kullanarak istismar eden vatandaşlar bizi bu uygulamaya itti" ifadelerini kullandı. Ticari taksilerin istisna olarak kabul edildiğini belirten Karamehmetoğlu, "Taksilerin giriş çıkışlarında ilk 15 dakika ücretsiz" diye konuştu. 

HAKSIZ KAZANÇ SAĞLANIYOR

Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Genel Başkanı Orhan Demir'e göre İstanbul'daki birçok hastane hastadan otopark ücreti alıyor. "Zorunlu bir unsurun sonucunda hastalardan ücret alınamaz" diyen Demir, hastanenin otopark bulundurma zorunluluğu olduğunu aktardı. Demir, şöyle devam etti: "Bugün birçok sağlık kuruluşu yönetmeliğe aykırı hareket ederek haksız ve hukuksuz kazanç elde ediyor. Hastane bahçesinin otopark gibi kullanıldığını düşünürsek belli bir ücret alınmasına hak verebiliriz. Ama en azından ilk yarım saatin ücretsiz olması gerekir ki hastalar hastaneye bırakılabilsin."

FİŞ ALIP HAKEM HEYETİNE GİDİN

Vatandaşlara uyarıda bulunan Orhan Demir, "Hastaneye gittiklerinde ücret ödemesin. Ödemesi halinde de ödeme fişi ve yayınlanan genelgeyle birlikte Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurabilir. Böylece ödedikleri ücreti faiziyle geri alabilir" diye konuştu.

İSPARK DA SOKAK SAKİNLERİNİ ŞOKA UĞRATIYOR

İstanbul'da oturduğu sokağa park eden bir vatandaşın başına gelenler inanılır gibi değil. İSPARK vekili Avukat Faruk Şenel imzalı gönderilen yazıda, yaptıkları inceleme sonucunda yıllardır Moda’daki evinin sokağına parkeden kişiye yaklaşık 15 bin 900 liralık parklanma borcu çıkarıldı. Ödemenin 7 gün içinde yapılması gerektiğine dikkat çekilen yazıda, aksi halde yasal işlem başlatılacağı belirtildi. Bu arada eğer kişi park ettiği sokakta oturuyorsa cezada indirim yapılacağı da belirtildi.

Gönderilen yazının ekinde ise farklı günlerde çekildiği iddia edilen yüzlerce fotoğraf var. Bu fotoğrafların nedeni “Yıllardır bu sokağa park ediyorsunuz” demek.

İSPARK'TAN AÇIKLAMA

Kurumumuz tarafından otopark borçlarının ödenmesi ile ilgili başlatılan uygulama bir ceza değil sadece kamu adına borçların tahsiline yöneliktir. Aksi halde otopark ücretlerini ödeyen binlerce İstanbullu ’ya haksızlık yapılmış olacaktır. Kurumumuzun ceza kesme yetkisi bulunmamaktadır. Bu bağlamda İSPARK, vatandaşlara kesinlikle otopark cezası değil ödenmeyen otopark borçlarının tahsili ile ilgili yazı göndermektedir.

İspark’ın işletmecilik yaptığı alanlarda ikamet eden ev sakinlerinden akşam 18.00’den sabah 09.00’a kadar ücret alınmamaktadır. Yine aynı şekilde otopark alanları üzerinde bulunan ev sakinleri ve iş yerleri kurumumuza başvurmaları halinde indirimli esnaf ve ev sakini tarifesinden yararlandırılmaktadır. Bu alternatif uygulamalara rağmen otopark borçları bulunan vatandaşlar, kurumumuzu aradıklarında borçları yapılandırılmakta indirimler yapılmaktadır İSPARK, 5216 sayılı yasaya göre işletmecilik yapmaktadır. Kurum olarak ilgili yasanın gerekliliklerini yerine getirmek zorundadır.

İSPARK BU BORCU NE GEREKÇEYLE ÇIKARDI?

Peki İSPARK bu borcu ne gerekçeye dayandırıyor? Yazının girişinde de bu anlatılıyor. İSPARK’ın 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 7/F maddesine dayanarak görevlendirildiği belirtiliyor. Bu yasaya göre; durak yerleri, yol, cadde, sokak ve benzeri yerlerde araç park yerlerini tespit etmek, bunları işletmek ya da kiraya vermek İSPARK’ın görevi.

İSPARK bu görevini yaparken 4736 sayılı Kanuna dayanarak hiç kimseye ayrıcalık (istisnai haller) tanınamayacağını, kamu görevini yerine getirirken hiçbir kurum ya da kişiye ücretsiz/indirimli tarife uygulanamayacağını belirtiyor. Bu hükme dayanarak şirketin işlettiği otoparkların çalışma saatleri içinde kurum ya da şahıslara ücretsiz olarak kullandırılması mevzuat açısından mümkün değil. (Kaynak: manset.at)